Skip to main content

Voria Podcast-Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Τα μοντέλα και οι αριθμοί – Από την πανδημία στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Πότε ακούμε τους αριθμούς και τα μοντέλα - Πότε προσαρμόζονται αυτά και πότε εμείς

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και πλέον Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλάει στο Voria Podcast με τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη για τη σημασία των αριθμών και πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τα μοντέλα της πανδημίας, τα ΜΜΜ, την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Τα μοντέλα που εφαρμόσαμε στην πανδημία μας έδειξαν το δρόμο για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, επισημαίνει ο Καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα σημειώνει πως κρίνονται και εκ του αποτελέσματος ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι αριθμοί και τα μοντέλα καθορίζουν εν πολλοίς την καθημερινότητά μας και μπορούν να σταθούν οδηγοί στο να κάνουμε καλύτερη, ασφαλέστερη τη ζωή όλων και να συνδράμουν σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση αλλά και τις μετακινήσεις. Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος επίσης στην τραγωδία των Τεμπών απαντά και στο εάν θα μπορούσαν οι αριθμοί, τα μοντέλα και η επιστήμη της μηχανικής να εντοπίσουν κενά και αρρυθμίες σε μεγάλα συστήματα υποδομών, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων κι αν επίσης φτάνει αυτό.

Ο Καθηγητής Σαρηγιάννης καταθέτει σήμερα μέσω του Voria Podcast δημόσια πρόταση για τη σύσταση μιας διεπιστημονικής ομάδας από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η οποία θα εργαστεί αφιλοκερδώς πάνω στα μεγάλα έργα που τρέχουν ή δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη -μετρό, flyover, παράκτιο μέτωπο-σχετικά με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα αυτών, δηλ. με το τι μπορεί να πάει στραβά και να προληφθεί.

Σχετικά με το ποιο είναι το στοίχημα που βάζει πλέον στο ΕΙΕ ως Διευθυντής και Πρόεδρος για την επόμενη τετραετία ξεκαθαρίζει: «Θέλω το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να είναι… Εθνικό κι όχι… Αττικό».