Skip to main content

Βουλή: Κόντρα Βούτση-Μητσοτάκη για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

H αναφορά του προέδρου της ΝΔ στις ψήφους της Χρυσής Αυγής για τον εκλογικό νόμο προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της Βουλής.

Φωτιά έβαλε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο η αναφορά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση «χάιδευε» τη Χρυσή Αυγή, για να αποσπάσει τις θετικές ψήφους των βουλευτών της.

«200 ψήφους δεν θα βρείτε, και δεν θα βρίσκατε ούτε αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή την οποία χαϊδεύατε. Να μη θυμίσω τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής ότι "στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι"», είπε κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Νίκου Βούτση.

«Πίστευα ότι δεν υιοθετούσατε την πολιτική αθλιότητα, την οποία κεντρικά στελέχη της παράταξης σας μαζί με μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου (τον διακόπτουν φωνές βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο κ. Τζαβάρας). Έχω δικαίωμα ως πρόεδρος της Βουλής να πάρω το λόγο και να μιλήσω γιατί υπάρχει θέμα πολιτικής αθλιότητας. Διακινούσατε απίστευτα πράγματα με μεγάλη επικινδυνότητα για τη Δημοκρατία», απάντησε από το προεδρείο ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια κατέβηκε από το έδρανό του και μίλησε από το βήμα των ομιλήτων, αφήνοντας τη θέση του προέδρου στην Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Κάνατε λάθος. Μεγάλο λάθος. Πρέπει να σας γίνει μάθημα ότι με το φασισμό, η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση, ουδέποτε συναλλάχθηκε ούτε είχε τέτοιο ορίζοντα. Και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του», τόνισε ο πρόςδρος της Βουλής.

Ο ίδιος συνέχισε: «Έχουν γίνει μόνο φέτος 800 ψηφοφορίες στα νομοσχέδια μας. Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού των ψήφων και των 300 βουλευτών. Γνωρίζετε καλά ότι σε ερώτηση αν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της ΧΑ, απάντησα όπως θα απαντούσε οποιοσδήποτε πρόεδρος της Βουλής.Σε καμία περίπτωση αυτά που απάντησα δεν αποτελούν πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή. 20 μέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με τη ΧΑ και τελικά η ΧΑ συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική.

»Ο κ. Κουμουτσάκος προπαγάνδιζε αυτήν την άποψη 20 μέρες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε πολιτικά. Σας άκουσα με κατάπληξη... όσα διαδίδατε συ συνεργασία με δημοσιογραφικά παπαγαλάκια».

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα περίμενα μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση να κάνετε το καθήκον σας ως Πρόεδρο της Βουλής. Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους και με τη Χρυσή Αυγή θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος ή όχι; Όταν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου διέρρεαν πως έχει η κυβέρνηση 197 ψήφους τότε δεν υπολογίζατε τη Χρυσή Αυγή; Θύμησε τον Σταύρο Δήμα που είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί να εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σέβομαι και τιμώ τους αγώνες της Αριστεράς, αλλά μαθήματα δημοκρατίας στην παράταξη του Καραμανλή δεν μπορείτε να κάνετε».