Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
x

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ - ΒΟΥΝΟ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Το ΤΑΙΠΕΔ επαναπρογραμμάτισε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την 21η Φεβρουαρίου του 2020, εξαιτίας πολλών ανοικτών ζητημάτων

Μία δεκάδα σημαντικών εκκρεμοτήτων πρέπει να επιλύσουν ελληνικό Δημόσιο και Εγνατία Οδός ΑΕ ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την περασμένη Τρίτη.

Το ΤΑΙΠΕΔ επαναπρογραμμάτισε την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την 21η Φεβρουαρίου του 2020, έπειτα από τρεις παρατάσεις (οι προηγούμενες προθεσμίες έληγαν στις 22 Φεβρουαρίου, στις 7 Ιουνίου και στις 4 Οκτωβρίου), και απέστειλε νέο σχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, στους υποψήφιους επενδυτές για τη Σύμβαση Παραχώρησης, αναμένοντας τη λήψη σχολίων από αυτούς, προκειμένου να προετοιμαστεί και να αποσταλεί το οριστικό σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, βάσει του οποίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Εκτός από τις ΚΥΑ για την έναρξη λειτουργίας των διοδίων σε Ωραιόκαστρο, Ασπροβάλτα και Στρυμωνικό (ήδη εκδόθηκε ΚΥΑ για τους δύο πρώτους σταθμούς), στις εκκρεμότητες του Δημοσίου για την Εγνατία Οδό, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και «την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία έχει εγκριθεί από τη DG MOVE με ανατίμηση των τιμών διοδίων από €0,03/km σε €0,05/km». Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το κόστος θα μείνει στα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο καθώς ο οδικός άξονας δεν προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες (από πρατήρια υγρών καυσίμων μέχρι ΣΕΑ) προκειμένου να δικαιολογείται η αύξηση στα 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να τελειώσει με τις εξής εκκρεμότητες:

- Έκδοση ΚΥΑ θέσης σε λειτουργία των ΣΔ Ωραιοκάστρου, Ασπροβάλτας και Στρυμωνικού, η οποία έπρεπε σύμφωνα με το SMOU να εκδοθεί εντός μιας εβδομάδας από την ολοκλήρωση της κατασκευής των ως άνω σταθμών (η κατασκευή της Ασπροβάλτας ολοκληρώθηκε την 11/10/2018 και του Ωραιοκάστρου την 20/11/2018, ενώ του ΣΔ Στρυμωνικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί).

- Αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητοδρόμου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν. Η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στην ΔΙΠΑ (Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕ). Η ΔΙΠΑ πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ΑΕΠΟ (για τις άδεις που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

- Η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να επιβεβαιώσει τις κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των σηράγγων χωρίς περιορισμούς επικίνδυνων φορτίων (σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Εγνατία Οδό ΑΕ, η απάντηση της οποίας εκκρεμεί). Επίσης, πρέπει να προχωρεί αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).

- Εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία έχει εγκριθεί από τη DG Move με ανατίμηση των τιμών διοδίων από 0,03 ευρώ / χλμ σε 0,05 ευρώ / χλμ.

Ταυτόχρονα, η Εγνατία Οδός θα πρέπει να ολοκληρώσει:

- Την ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών ΣΔ

- Τις απαιτούμενες ενέργειες για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση)

- Τον καθορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών ή/και κατασκευαστικών εργασιών, και τον προσδιορισμό του κόστους αυτών, που απαιτούνται για την αποκατάσταση των γεφυρών

- Την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη που παραμένουν ανενεργές από το 2011

- Τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων

- Την απελευθέρωση των εσόδων της Εγνατίας Οδού από το υφιστάμενο υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς Ενέχυρο, πριν από την κατακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να μεταβιβαστεί ελεύθερος στον παραχωρησιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό έχουν απομείνει τα εξής σχήματα: ANAS International Enterprise S.p.A, FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie, European Infrastructure Fund 5 SCSp, ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A., VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A. και ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ