Skip to main content

Βραβείο στον δήμο Παύλου Μελά για τη διαχείριση απορριμμάτων

Στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο δήμο Παύλου Μελά με Ευρωπαϊκά πρότυπα, επενδύοντας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, είπε ο Δ. Δεμουρτζίδης

Ο δήμος Παύλου Μελά απέσπασε το Βραβείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην κατηγορία Αστικά Στερεά Απόβλητα των βραβείων Greek Green Awards 2019 στο πλαίσιο της πρωτοποριακής για τα ευρωπαϊκά πρότυπα Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec για τις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο Mec Παιανίας, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και σημαντικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση για τον δήμο Παύλου Μελά και τους πολίτες του, καθώς το Verde.tec Forum, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων και φορέων.

Παρουσία των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, της «πράσινης» επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας και της Αυτοδιοίκησης, επιβραβεύτηκαν Δήμοι, φορείς και οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διακρίθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, αειφορίας, κυκλικής οικονομίας και «έξυπνων πόλεων».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης παρέλαβε το βραβείο την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της έκθεσης, σε ειδική εκδήλωση, στην οποία το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, βουλευτές, πρώην Υπουργοί, Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφού ευχαρίστησε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή, δήλωσε τα εξής:

«Στον δήμο Παύλου Μελά, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε πράσινη πολιτική στην πράξη με μια σειρά βέλτιστων ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, καταφέρνουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο μέλλον. Υλοποιώντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο Δήμο Παύλου Μελά με Ευρωπαϊκά πρότυπα, επενδύοντας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Παιδεία και στη συμμετοχή των πολιτών, προσδοκώντας την αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας με Μείωση και Πρόληψη στην Πηγή, Επανάχρηση, Κομποστοποίηση, Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή και ελαχιστοποίηση της Απόρριψης και Υγειονομικής Ταφής με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κ.Μ. Αξιοποιώντας τα εγχώρια και τα κοινοτικά κεφάλαια συμμετέχουμε στη συντονισμένη προσπάθεια Κεντρικής Διοίκησης του κράτους, Περιφερειών, Δήμων, κοινωνίας των πολιτών και παραγωγικών δυνάμεων για ένα πράσινο βιώσιμο μέλλον με μηδενικά απόβλητα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά μας».

Τα βήματα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Παύλου Μελά

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καλούνται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να υιοθετήσουν άμεσα πολιτικές και δράσεις πρόληψης, επανάχρησης, ανακύκλωσης και μείωσης της απόρριψης απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, διαφορετικά θα επιβαρύνονται οι Δήμοι με βαριά πρόστιμα και οι πολίτες με πρόσθετα δημοτικά τέλη.

Με πρωτοβουλίες κυρίως του Σάκη Λαζαρίδη, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου στο Περιβάλλον, το Πράσινο και τον Εθελοντισμό, και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & χρηματοδοτικών προγραμμάτων και των άλλων υπηρεσιών, ο δήμος Παύλου Μελά, με σωστό προγραμματισμό και καινοτομία στη Διαχείριση των Απορριμμάτων, αποτελεί πρότυπο και αντικείμενο καλής πρακτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 ο δήμος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το νέο σχέδιο Νόμου, με έμφαση στα Τοπικά Σχέδια των Δήμων και στόχο την Κυκλική Οικονομία.

Στις αρχές του 2015 προέβη σε σύσταση ομάδας εργασίας που ανέλαβε να καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης των Απορριμμάτων και της Κυκλικής Οικονομίας με σκοπό τη δημιουργία Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο αφού πέρασε από όλα τα θεσμικά όργανα ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Ο δήμος Παύλου Μελά είναι από τους λίγους Δήμους πανελλαδικά που έχει ετοιμότητα και όλες τις σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται και προχωράει στη δημιουργία Πράσινων Σημείων, Κινητού Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόσφατα κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας αίτηση ίδρυσης «Κέντρου Αγωγής για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, όπου οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης.