Skip to main content

Βρετανικές τσιγγουνιές στην εκπαίδευση

Παραίτηση του επικεφαλής του σχεδίου ανάκαμψης της εκπαίδευσης, καθώς δόθηκαν μόλις 1,4 δισ. λίρες αντί για 15 δισ. που είχαν ζητηθεί.

Οι Υπουργοί Υγείας των επτά ισχυρότερων κρατών βρίσκονται στην Οξφόρδη σε μια κρίσιμη διήμερη σύνοδο κορυφής για την υγεία, καθώς διεξάγεται εν μέσω πανδημίας. Η επιλογή της τοποθεσίας θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική, αφού όπως τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, η συνάντηση πραγματοποιείται «στον τόπο όπου εδρεύει η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να σταματήσει αυτή η πανδημία παγκοσμίως». Ενώ πρόσθεσε ότι «η συνεισφορά δεν είναι κάποια χρηματική βοήθεια, αλλά η βρετανική επιστήμη και η σιγουριά ότι το εμβόλιο θα είναι γενναιόδωρα διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.»

Πολλοστημόριο για την παιδεία

Ενώ όμως από τη μια η κυβέρνηση τιμά την «καρδιά» της βρετανικής επιστήμης και παιδείας από την άλλη δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στο μέλλον της εκπαίδευσης. Ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον ανακοίνωσε χθες ότι θα διατεθούν μόλις 1,4 δισεκατομμύρια λίρες από τα 15 δις που ήταν απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του τριετούς προγράμματος ανάκαμψης της εκπαίδευσης. Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η απόφαση αυτή έφερε την παραίτηση του σερ Κέβαν Κόλινς τέσσερις μόλις μήνες μετά την πρόσληψή του από την κυβέρνηση Τζόνσον τον Φεβρουάριο, που είχε γίνει με σκοπό να οργανώσει και να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Ο σερ Κόλινς στην επιστολή της παραίτησής του τόνισε ότι το ποσό που διατίθεται τελικά «ούτε καν πλησιάζει την κάλυψη των αναγκών για την εκπαίδευση» ενώ και στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζουν ως «αστείο» το ποσό, δημιουργώντας εσωκομματικές τριβές. Την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει της επίσημης συνάντησης των πρωθυπουργών των G7 στην Κορνουάλη, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου, η κυβέρνηση Τζόνσον θα έχει να αντιμετωπίσει και μια ομάδα «ανταρτών» από το κόμμα των Συντηρητικών που αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να κάνει περικοπή στον προϋπολογισμό της αναπτυξιακής βοήθειας προς το εξωτερικό από 0,7% του ΑΕΠ σε 0,5%.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle