Skip to main content

Wine Therapy: Οίνος θεραπεύει… καρδίαν στη Νέα Ραιδεστό

Έναν διαφορετικό οινοχώρο-κελάρι κρασιού δημιούργησαν ο Θωμάς Κοντοπός και η Κατερίνα Διδασκάλου, με συσσωρευμένη εμπειρία ετών στον χώρο

Πιστεύουν πως ο οίνος θέλει… παρέα και πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει. Σε αυτές τις βάσεις και θέλοντας να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο κρασί, χωρίς ελιτίστικες προσεγγίσεις, αλλά με μια παρεΐστικη διάθεση, ο Θωμάς Κοντοπός, οινολόγος και σύμβουλος οινοποίησης με 35 χρόνια εμπειρία στον χώρο, και η σύζυγός του Κατερίνα Διδασκάλου, βιολόγος-ζυθοποιός, δημιούργησαν το Wine Therapy, έναν διαφορετικό οινοχώρο-κελάρι κρασιού στη Νέα Ραιδεστό. Εκεί μπορεί να γευτεί κανείς κρασιά, να μάθει γι’ αυτά, αξιοποιώντας την πολύτιμη γνώση του Θωμά Κοντοπού, να μυηθεί στον κόσμο του κρασιού, να μοιραστεί το πάθος και την αγάπη των ιδιοκτητών του γι’ αυτό, να αναβαθμίσει τη γευστική του εμπειρία και βέβαια να αγοράσει. 

Image

Στο Wine Therapy υπάρχουν κυρίως κρασιά με την ομώνυμη ετικέτα -9 τον αριθμό, περιορισμένης παραγωγής και κυκλοφορίας- τα οποία δημιουργεί ο ίδιος ο Θωμάς Κοντοπός, τόσο από τον μικρό αμπελώνα με μαλαγουζιά που διατηρεί στην περιοχή όσο και από τον βιολογικό αμπελώνα του  Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης -Τομέα Ψυχικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ΙΡΙΣ, στην Πορταριά Χαλκιδικής, και από ποικιλίες όπως ασύρτικο, viogner, sauvignon blanc, syrah, merlot και cabernet sauvignon.

Image

Όλα τα κρασιά του Wine Therapy οινοποιούνται στο οινοποιείο Konstantara Wines στην Πορταριά Χαλκιδικής με το οποίο συνεργάζεται ο Θωμάς Κοντοπός, πέραν του ξινόμαυρου το οποίο προμηθεύεται από Αμύνταιο, Νάουσα και Γουμένισσα και συνεχίζει να παλαιώνει στα δικά του βαρέλια. Στην παραγωγή του περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και τσίπουρο. Μέχρι τα τέλη του 2023 αναμένεται πάντως να είναι έτοιμο και το πρότυπο οινοποιείο του Wine Therapy, το οποίο εξαρχής είχε οραματιστεί το ζευγάρι, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για μικρές παραγωγές, όπου, μεταξύ άλλων, θα γίνονται και κάποιες πειραματικές οινοποιήσεις.   

Image

«Το κρασί είναι… θεραπεία, ανοίγει την καρδιά των ανθρώπων. Στο Wine Therapy γευόμαστε το κρασί και συζητάμε γι’ αυτό, χωρίς περισπούδαστες αναλύσεις, απλά, όπως αισθανόμαστε» λέει στη Voria ο Θωμάς Κοντοπός.  

Image

Η εμπειρία στο κρασί και το Wine Therapy

Ο Θωμάς Κοντοπός, κουβαλώντας τις παιδικές μνήμες από τον παππού του Θωμά, που τον πήγαινε με το κάρο στα αμπέλια της οικογένειας, σπούδασε τεχνολόγος τροφίμων και ανακάλυψε στο πανεπιστήμιο τον θαυμαστό κόσμο της οινολογίας. Αποφοιτώντας, και με την περιέργειά του για το κρασί να βρίσκεται μόνο στην αρχή, ξεκίνησε ένα οινικό ταξίδι που διαρκεί μέχρι και σήμερα, με πρώτο σταθμό το οινοποιείο της «Ευάγγελος Τσάνταλης» στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Image

Την ίδια περίοδο η βιολόγος Κατερίνα Διδασκάλου εξειδίκευε τις γνώσεις της πάνω στο κρασί στην Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. στο κεντρικό οινοποιείο της στην Στενήμαχο Νάουσας και λίγα χρόνια αργότερα αναλάμβανε προϊσταμένη του ζυθοποιείου της Mythos -που άνηκε τότε στον όμιλο BOUTARI και πλέον στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»- θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Ο Θωμάς Κοντοπός συνέχισε την εξέλιξή του στην Τσάνταλης, αναλαμβάνοντας προϊστάμενος οινοποιείου και υπεύθυνος οινοποίησης και από το 2004 άνοιξε πανιά για νέα επαγγελματικά ξεκινήματα, μεταξύ των οποίων το Κτήμα Πρωτόπαπα, το Κτήμα Μιχαλάκη και το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, η Μεσήμβρια Οινοποιητική, το Κτήμα Agrovision, το Konstantara Wines και ένα γεωργιανό οινοποιείο το Giuaani. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την εκπαίδευση, μεταφέροντας την εμπειρία του και την αγάπη του για το κρασί σε σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ. 

Image

Το 2011 η ανάγκη του να δημιουργήσει έναν χώρο για να προβάλλει μόνο το κρασί, στο οποίο και ήθελε να δώσει τον πρώτο ρόλο, αλλά και οι παραινέσεις των φίλων του, που απολάμβαναν στην παρέα τις οινικές συμβουλές του ζευγαριού, μετουσιώθηκαν στο Wine Therapy. Ο δρόμος μπροστά φαίνεται πως έχει μέλλον, αφού η δεύτερη γενιά της οικογένειας, η οινολόγος Ιωάννα και η Βασιλική-Ειρήνη, μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, απόφοιτος του WSET Επιπέδου 2, είναι γεμάτες όρεξη για τη συνέχεια του Wine Therapy.

Image