Skip to main content

«Χαριστική βολή» για την κτηματαγορά η έκτακτη εισφορά

Απαισιόδοξοι δηλώνουν στη Voria.gr φορείς της κτηματαγοράς της Βόρειας Ελλάδας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση της κλίμακας υπολογισμού και καταβολής της έκτακτης εισφοράς
Τελειωτικό χτύπημα για την κτηματαγορά χαρακτηρίζουν την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, τόσο οι κατασκευαστές και οι μεσίτες της Βόρειας Ελλάδας όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα  αδιάθετα ακίνητα μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε 30.000, με τους νέους φόρους να έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα.

Με δηλώσεις του στη voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Ιωάννης Παγώνης, τονίζει ότι πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα στο σύνολο της αγοράς ακινήτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Παγώνης, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν εξαγγελίες για ανάπτυξη, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά «κάθε μέρα προκύπτουν νέοι φόροι και τώρα τελευταία ως έκπληξη. Το ΕΤΑΚ παραμένει και επιβάλλεται και έκτακτη εισφορά».

Ακόμα επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς όποιος έχει στην ιδιοκτησία του δύο ακίνητα αναμένεται να φορολογηθεί.

Όσον αφορά στο ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση της αγοράς, ο πρόεδρος της ΣΟΕΒΕ υπογραμμίζει ότι η αγορά ακινήτων, με το αρνητικό κλίμα ήδη να επικρατεί, θα ακολουθήσει περαιτέρω πτωτική τροχιά.

«Πριν τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους  υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον στην αγορά, μετά μπήκαμε σε φάση αναμονής και τώρα με τους νέους φόρους αναμένεται να παγώσουν όλες οι συναλλαγές», προσθέτει ο κ. Παγώνης.

Αναφορικά με το τι αντιπροτείνει ο ΣΟΕΒΕ, τονίζεται ότι χρειάζονται ρυθμίσεις για την ανάπτυξη από την κυβέρνηση και όχι νέοι φόροι. «Με νέους φόρους δεν αντιστρέφεται το κλίμα».

«Πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος από την παραγωγή και η οικοδομή είναι παραγωγή πλούτου, καθώς απασχολεί εργαζόμενους, πληρώνει ΦΠΑ κλπ. Όταν σταματούν οι εργασίες της οικοδομής, δεν υπάρχει πλούτος», καταλήγει ο κ. Παγώνης.

Πλήγμα για τη μεσαία τάξη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ), Γρηγόρης Λιάντας, μιλώντας στη voria.gr, τονίζει ότι πρόκειται για χαράτσι, το οποίο δεν έπρεπε να επιβληθεί, καθώς και η αγορά θα σταματήσει, αλλά είναι και αμφίβολο αν οι πολίτες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε επιπλέον φόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, τον τελευταίο καιρό η αγορά έδειχνε κάποια σημάδια ανάκαμψης, και οι νέοι φόροι θα λειτουργήσουν κατασταλτικά.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τους τελευταίους δύο μήνες άρχισαν να πωλούνται και νεόδμητα διαμερίσματα (με στοιχεία της ΟΜΑΣΕ πριν το Σεπτέμβριο του 2009 η αναλογία πωλήσεων παλαιότερης κατασκευής διαμερισμάτων, προς νέα ήταν 90%/10%), αλλά πλέον εκφράζονται φόβοι ότι οι αγοραπωλησίες θα σταματήσουν.

Το πρόβλημα όμως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, δεν εντοπίζεται μόνο στην αγορά κατοικίας, αλλά και στα 180 επαγγέλματα που απασχολούνται επακόλουθα από αυτή.

Πεποίθηση του κ. Λιάντα είναι ότι η κτηματαγορά θα ξεσηκωθεί, ενώ, εάν η εκάστοτε κυβέρνηση φορολογούσε με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, κανείς δεν θα αντιδρούσε.


Από μέρους του, ο κ. Νίκος Μανομενίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι οι 400.000 ευρώ είναι μεσαία περιουσία και αν συμπεριληφθεί στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, θα είναι ένα πολύ χαμηλό όριο, καθώς οποιαδήποτε οικογένεια έχει δύο σπίτια θα το πιάνει.

«Τα μέτρα αυτά αυξάνουν προσωρινά την κίνηση στην αγορά, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να προλάβουν τις όποιες αυξήσεις, αλλά το νέο έτος αναμένεται δύσκολο, λόγω των αυξήσεων στο κόστος συναλλαγής», συμπληρώνει ο κ. Μανομενίδης.

Κριτική από Μπακογιάννη


Κατά του μέτρου της έκτακτης εισφοράς τάχθηκε και η υποψήφια για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για χαράτσι.

«Το νέο μέτρο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά σήμερα χτυπάει τους μικρούς και τους μεσαίους. Χτυπάει όλους εκείνους που συνειδητά είπαν την αλήθεια στο ελληνικό κράτος. Πάνω από όλα όμως χτυπάει την οικοδομή, χτυπάει τα ακίνητα και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία», τονίζει.

Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει:«Λυπάμαι γιατί χρειάστηκαν μόνο 50 μέρες από τότε που μας έλεγαν ότι θα φορολογήσουν την περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και σήμερα φορολογούν το δυάρι, το τριάρι του μικρομεσαίου Έλληνα που αγωνίστηκε χρόνια για να πετύχει να έχει ένα σπίτι. Είναι λάθος πολιτική. Είναι πολιτική που θα έχει λανθασμένα αποτελέσματα».

Φώτης Λώλας