Skip to main content

Ξεκινά το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο ΕΚΠΑ

Από την παρουσίαση του ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος, παρουσία της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και του πρύτανη του ΕΚΠΑ Μ.-Α. Δημόπουλου.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει τίτλο «BA program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece» και είναι στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο εστιάζει στη μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας και παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη Τύπου, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

To τετραετές αυτό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδρύθηκε επισήμως με δύο ΦΕΚ (απόφασης Συγκλήτου ΕΚΠΑ και υπουργικής απόφασης) το έτος 2019 και θα αρχίσει την εκπαιδευτική λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Μάλιστα, έχουν γίνει ήδη εγγραφές ξένων φοιτητών, ενώ προσφέρονται και έξι υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και πληρούν τα κριτήρια εισδοχής, όπως αυτά περιγράφονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Το Πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μελέτη της Αρχαιολογίας, της Αρχαίας Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του κλασικού πολιτισμού γενικότερα, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε άλλες τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο η λειτουργία αυτού του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος «αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία και την προσφορά στη διεθνή κοινότητα ενός καινοτόμου Προγράμματος. Το Πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως λόγω του αντικειμένου του, καθώς αναφέρεται στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, συνδυάζοντας τις επιστήμες της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας».