Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ - ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΨΙΝΑΚΗΣ

Συντάσσεται ήδη κατηγορητήριο σε βάρος των 20 προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση.

Γεγονός είναι μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» οι πρώτες κλήσεις σε απολογία για τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι, που στοίχισε 102 ζωές.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη φύγει από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν με τη σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους, τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της φωτιάς.

Ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των 20 προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση και ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνά του.

Να σημειωθεί ότι για τη φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος έπειτα από έρευνα των Εισαγγελέων, Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Την Παρασκευή στον Εισαγγελέα ο Ψινάκης

Η πρώτη, λοιπόν, κλήση θα είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν με τη σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε τη χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση.

Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή. Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο. Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ