Skip to main content

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο οι εργασίες ανακατασκευής της αγοράς Μοδιάνο

Εκδόθηκε σήμερα η απαιτούμενη οικοδομική άδεια - Το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία, αξιοποιώντας εργολάβους και συνεργεία από τη Θεσσαλονίκη

Εντός Φεβρουαρίου, πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, αρχίζουν επιτέλους οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς Μοδιάνο. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας η οποία σήμερα πήρε ΦΕΚ 946/Β/95. Όπως είχε γράψει στις αρχές του μήνα η Voria.gr η εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Αγοράς έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για την άμεση έναρξη των εργασιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία, αξιοποιώντας εργολάβους και συνεργεία από τη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον προγραμματισμό οι εργασίες πρόκειται να διαρκέσουν γύρω στους 15 με 18 μήνες γεγονός που συνεπάγεται ότι η Αγορά θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πιθανότατα την άνοιξη – αρχές καλοκαιριού του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ώστε να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, στην πορεία 21 μικρομέτοχοι της Αγοράς οι οποίοι κατέχουν περίπου το 30% των μετοχών, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να παγώσει κάθε οικοδομική εργασία. Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και περίπου δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο εκδόθηκε η απόφαση η οποία ήταν απορριπτική.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν το 43,63% των μετοχών της πέρασε, έπειτα από διαγωνισμό, από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε 59 μικρομετόχους, πολλοί από τους οποίους πούλησαν στη συνέχεια στον κ. Φάις. Σήμερα η μετοχική σύνθεση της αγοράς έχει ως εξής: οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και One Outlet, συμφερόντων Φάις κατέχουν περίπου το 56%, έχοντας καταβάλει συνολικό τίμημα της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.

Το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε πάνω από 5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Αγοράς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει χώρος συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.