Skip to main content

Ξεκινούν τα έργα για το αλιευτικό καταφύγιο της Καλαμαριάς (φωτο+videos)

Ένα όνειρο ζωής για τους αλιείς της Νέας Κρήνης γίνεται πραγματικότητα - Η συγκίνηση του ηλικιωμένου καπετάνιου και οι πανηγυρισμοί με πυρσούς από τους ψαράδες

Ένα όραμα 40 και πλέον ετών παίρνει σάρκα και οστά στην Καλαμαριά. Πρόκειται για το έργο της κατασκευής του νέου αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη, η σύμβαση κατασκευής του οποίου υπογράφηκε σήμερα το πρωί από τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Ιουστίνου

Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ, ενταγμένου στο τομεακό πρόγραμμα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν αμέσως, με την περιοχή να μετατρέπεται σε εργοτάξιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα είναι έτοιμο σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα.

Το αλιευτικό καταφύγιο θα διαθέτει 83 θέσεις αλιευτικών σκαφών και 25 μέσης αλιείας, δηλαδή θα μπορεί να εξυπηρετεί το σύνολο του στόλου που υπάρχει στην Καλαμαριά. Μέχρι σήμερα οι αλιείς αναγκάζονται να δένουν τα σκάφη τους από την Καβάλα μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα. 

Επιπλέον από την εξωτερική πλευρά των εγκαταστάσεων θα μπορούν να δέσουν ακόμη περισσότερα σκάφη αλιέων που δραστηριοπουνται σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι ένα όνειρο 40 χρόνων γίνεται πραγματικότητα σημειώνοντας την καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον Δήμο Καλαμαριάς και τα συναρμόδια υπουργεία. 

«Οι ψαράδες του Θερμαϊκού θα έχουν την φωλιά τους, το σπίτι τους» ανέφερε. 

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανελης ανέφερε ότι είναι μια ημέρα χαράς για την Καλαμαριά, για τη Νέα Κρήνη, για τους ψαράδες. «Ένα έργο που χωροθετήθηκε πριν 40 χρόνια, γίνεται πράξη. Πολλοί δεν το πίστευαν ωστόσο το κάναμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Σε 1,5 χρόνο από τώρα οι ψαράδες θα έχουν το σπίτι τους και θα δώσει ένα πιο παραδοσιακό χαρακτήρα στην παραλία, με την θαλάσσια ζώνη ναι γίνεται πιο όμορφη και λειτουργική», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γρι γρι, Κωνσταντίνος Παγώνης, δήλωσε ότι είμαι μια ημέρα χαράς για τους ψαράδες, από τους μεγαλύτερους μέχρι τους πιο νέους, οι οποίοι περίμεναν πολλά χρόνια για αυτό το κομβικής σημασία έργο.

Συγκινημένος ο παππούς του, καπετάνιος Κωνσταντίνος Παγώνης, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του καθώς όπως είπε το περίμενε ο ίδιος και οι άλλοι ψαράδες πολλά χρόνια. «Αυτή τη χαρά την περιμένουμε εδώ και 40 χρόνια. Αυτό το έργο είναι η ζωή μας, η παράδοση της δουλειάς μας. Θα μπορούμε πλέον να ασφαλίζουμε τα σκάφη μας από τις κακοκαιρίες. Έχουμε την μεγαλύτερη παράδοση στην αλιεία, είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και προσφέρουμε ποιοτικά και φθηνά ψάρια στον καταναλωτή», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του έργου ψαράδες μέσα από τα καΐκια τους άναψαν πυρσούς δημιουργώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο:

Image
Image
Image