Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπουτίκ ξενοδοχείο σε υπό κατάρρευση διατηρητέο - κόσμημα

Επιχειρηματίας από τα Σκόπια αγόρασε το διατηρητέο κτήριο της Κλεισούρας, που σχεδιάστηκε από τον Μαξ Ρούμπενς για να το μετατρέψει σε boutique hotel.

Άλλο ένα σημαντικό διατηρητέο κτήριο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να γίνει ξενοδοχείο τύπου «μπουτίκ», καθώς αγοράστηκε πριν από λίγες μέρες από επιχειρηματία των Σκοπίων.

Πρόκειται για την οικοδομή επί της Κλεισούρας 7, απέναντι από το παλιό δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η πρόσοψη της οποίας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Η αγορά του κτηρίου και η επένδυση σ' αυτό για την αξιοποίησή του με τη διατήρηση της βαρυσήμαντης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που κουβαλάει είναι κυριολεκτικά σωτήρια.

Ο Σκοπιανός επιχειρηματίας δίνει ζωή σε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατέρρεε. Έτσι, όχι μόνο θα σωθεί αυτό το σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά θα πάρει και ζωή, αφού πρόθεση του αγοραστή είναι να το μετατρέψει σε «boutique hotel», τριών αστέρων και 20 δωματίων.

Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δυο ορόφους, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ανεγέρθηκε το 1925 από τον Αυστριακό, Μαξ Ρούμπενς, στον πεζόδρομο της Κλεισούρας, ανάμεσα στη Βενιζέλου και τη Χαλκέων. Το οικοδομικό τετράγωνο 88, όπου βρίσκεται το κτήριο ανήκει στην παλιά εβραϊκή συνοικία Rogos, σε έναν δρόμο με ιστορία, γνωστό για τους χαλκουργούς της περιοχής, από την εποχή του Βυζαντίου και συνδέεται με την Παναγία Χαλκέων.



Στη διπλωματική εργασία της κ. Σοφίας Παπαφλωράτου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Μιχάλη Νομικό, που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», γίνεται αναλυτική αναφορά στην ιστορία του πεζόδρομου της Κλεισούρας και στα σημαντικά του κτήρια: «Τα διατηρητέα κτήρια της Κλεισούρας είναι δύο. Αυτό στην οδό Κλεισούρας 3 και αυτό στον αριθμό 7, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Μαξ Ρούμπενς. Έχουν κηρυχτεί διατηρητέα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα άλλα δύο κτήρια (Κλεισούρας 1 και Κλεισούρας 5) έχουν χαρακτηριστεί ως κτήρια συνοδείας. Τα υπόλοιπα κτήρια είναι πολυκατοικίες που χτίστηκαν από το '70 και μετά. Στους ορόφους των κτηρίων στεγαζόταν βιοτεχνίες και εργαστήρια. Τώρα πια έκλεισαν... Το τελευταίο διατηρητέο κτίριο της οδού Κλεισούρας, στον αριθμό 7, το πιο περίτεχνο και ενδιαφέρον, κτίστηκε το 1925, σε σχέδια του Μαξ Ρούμπενς, επηρεασμένο πολύ από το ρεύμα του εκλεκτικισμού. Τότε ανήκε στον Δ. Βοσκίδη ενώ τώρα στον Α. Βορεάδη. Έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί και δόθηκε σε ένα γραφείο για μελέτη αποκατάστασης και προσθήκης ορόφων...». Αυτά όμως πριν από χρόνια. Το διατηρητέο ανέλαβε ο Γιώργος Βορεάδης, ο οποίος και το μεταβίβασε στον νέο ιδιοκτήτη του από τα Σκόπια.

Το διατηρητέο κινδύνευε με κατάρρευση, καθώς πριν από τέσσερα χρόνια τμήματά του είχαν πέσει και ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να τοποθετήσει σκαλωσιά. Ανάλογο περιστατικό έγινε και το φετινό καλοκαίρι, όταν έπεσε κομμάτι της μαρκίζας, με αποτέλεσμα ο κ. Βορεάδης να υποχρεωθεί εκ νέου σε προστατευτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι πολυδάπανα, ενώ πρόβλεψη για τυχόν ενισχύσεις δεν υπάρχει. Εξάλλου, σε παρόμοια κατάσταση, σχεδόν ετοιμόρροπα, είναι κι άλλα κτήρια στον ίδιο πεζόδρομο, όπου λειτουργούν και καταστήματα, με κόσμο...

Νομοτελειακά το κτήριο από τη φθορά του χρόνου θα κατέρρεε. Όμως πριν από λίγο καιρό βρέθηκε αγοραστής. Πρόκειται για έναν νέο επιχειρηματία από τα Σκόπια, ο οποίος επενδύει στο ακίνητο και θέλει να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, καθώς, όπως ο ίδιος έχει πει αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και θέλει με την οικογένειά του (έχει τρία παιδιά) να μείνει μόνιμα στην πόλη και να αξιοποιήσει επιχειρηματικά το διατηρητέο της Κλεισούρας 7.