Skip to main content

Πανδαιμόνιο στη Θεσσαλονίκη: Κωδωνοφόροι ξεσήκωσαν την πόλη για να ξορκίσουν το κακό (φωτο+vid)

Με παραδοσιακές φορεσιές, δέρματα στο σώμα, τρομακτικές μάσκες και υπό τους ήχους κουδουνιών και οργάνων χόρευαν και προκαλούσαν τον θαυμασμό των περαστικών

Πανδαιμόνιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με ήχους από κουδούνια αλλά και με τις ξεχωριστές αμφιέσεις τους εκατοντάδες κωδωνοφόροι ξεσήκωσαν το πρωί την πόλη. Χόρευνα, φώναζαν, τρόμαζαν τον κόσμο για να ξορκίσουν το κακό.  

Πολυμελείς ομάδες, 22 στον αριθμό,  από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους.

Image

Με παραδοσιακές φορεσιές, με δέρματα και τρομακτικές μάσκες και υπό τους ήχους κουδουνιών και οργάνων χόρεψαν για να ξορκίσουν το κακό για μια παγανιστική τελετή που έχει τις ρίχες της στη διονυσιακή λατρεία.  

Μικροί και μεγάλοι που έκαναν τη βόλτα τους παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι το δρώμενο και έβγαζαν  φωτογραφίες και βίντεο από την πρωτότυπη και εκκωφαντική παρέλαση.

Η παρέλαση αποτέλεσετην κορύφωση των δράσεων του 6ου φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργάνωσαν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού».

Image
Image

Η Λεωφόρος Νίκης παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστή για την πορεία, ενώ επί ποδός ήταν η τροχαία λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα τάξης.

Image

Κάθε σύλλογος που έφτανε στην πλατεία Αριστοτέλους χόρευε σε μια εξέδρα που έχει στηθεί στο χώρο της Πλατείας παρουσιάζοντας στον κόσμο τις παραδόσεις και τα έθιμα ανάλογα την περιοχή από την οποία προέρχονταν. Οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό θέαμα. 

 

Image
Image

 

Image