Skip to main content

«Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα του κάθε πολίτη»

Πραγματοποιήθηκε χθες άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως στόχο, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου.
«Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα του κάθε πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας απόψε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ερχόμενος κατευθείαν από το αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παρέστη στην τελετή της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους.

Στο αεροδρόμιο, όπως ο ίδιος ανέφερε, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην παρουσία του στο Βερολίνο τόνισε ότι «η παρουσία της χώρας στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται έχει ιδιαίτερη σημασία».

Η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ως στόχο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, παρότι το διάστημα είναι πολύ μικρό, ο απολογισμός του έργου είναι θετικός, καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθημερινά και άμεσα σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν στον πολίτη, παρά τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές της δυνατότητες.

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς, είπε, οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση, για να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

Ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο

Ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)

Πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος "ενοικίασης" εργαζομένων

Κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων

Έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Εκλογικός νόμος.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες και συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση την οποία η νέα κυβέρνηση παρέλαβε τόνισε ότι ακόμα και η οικονομία είναι θύμα του τρόπου οργάνωσης της πολιτείας. Πρόσθεσε ότι «εχθροί μας» είναι η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανισότητες, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

«Δίνουμε μάχη», πρόσθεσε, «για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς».

Τόνισε, επίσης, ότι άρχισε η μεγάλη ανατροπή στη δομή του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για ανακατανομή αρμοδιοτήτων, αλλά για μια ριζική αλλαγή, η οποία θα αποτελέσει το πρόπλασμα του μελλοντικού κράτους και αυτό, όπως είπε, είναι μια μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. Θέλουμε, υπογράμμισε, ένα κράτος ορθολογικό και αποτελεσματικό που θα υπηρετεί τους Έλληνες.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει και όσες θα ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι αλλάζουμε τον τρόπο και το ήθος της διακυβέρνησης στη χώρα με τέτοιο τρόπο, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοήσει στο μέλλον.

Χαρακτήρισε μονόδρομο αυτές τις αλλαγές και προϋπόθεση για όσα θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μόνο η αρχή και υπενθύμισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση είναι να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση τόνισε ότι αυτός καταρτίστηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση και να βάλει τη χώρα και τους πολίτες σε μια νέα τροχιά ελπίδας και ανάπτυξης. Δεν είναι, τόνισε, ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος, για να χωρέσει με αμυντικό τρόπο στους περιορισμούς της κρίσης.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό καθαρών λογαριασμών, ο οποίος βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και όχι σε στοιχεία που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει δυναμικά στο δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος των εκατό ημερών και κάθε εβδομάδα θα υπάρχει και μία σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τη διαφάνεια και ένα καλύτερο κράτος.

Αύριο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστεί (στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου) το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και αξιοκρατία των προσλήψεων στο κράτος και παράλληλα ετοιμάζονται τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της αγοράς, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία να κινηθεί και πάλι. Και όλα αυτά», όπως τόνισε, «δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής παρά την οικτρή κατάσταση που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία».

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντά καθημερινά η κυβέρνηση, αλλά, απευθύνοντας συστάσεις προς τους υπουργούς, τόνισε ότι «η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει τα προβλήματα και δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η πρώτη σκέψη μας είναι πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη».

«Ήρθαμε», τόνισε, «για να αλλάξουμε αυτά που ο κόσμος λέει ότι δεν αλλάζουν, δηλαδή οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές. Ο ελληνικός λαός μάς εξέλεξε ακριβώς για αυτό» και πρόσθεσε ότι «το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και συντονισμένα σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου στις συνεδριάσεις του δίνονταν εντολές ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς», εντολές τις οποίες χαρακτήρισε «αστείες προτροπές».

πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ