Skip to main content

Χτυπάει… Diana η κρίση

Τριμερή σήμερα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης παρουσία στελεχών του Εργατικού Κέντρου και της βιομηχανίας, η οποία δεν μπορεί ούτε καν να αγοράσει πρώτη ύλη για το τμήμα παραγωγής χαρτιού.

Τριμερή συνάντηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Ξάνθης, με την παρουσία και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της ακριτικής πόλης, πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα η διοίκηση της εταιρείας «Χαρτοποιία Θράκης–Diana AE». Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η παροχή εξηγήσεων εκ μέρους της χαρτοβιομηχανίας για την απόφασή της να επιβάλει διαθεσιμότητα σε τμήμα του προσωπικού, αλλά και να ανταλλαγούν απόψεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και πώς αυτές επηρεάζουν τη μελλοντική της πορεία.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει στην επιχείρηση έλκει τις ρίζες του στην έλλειψη ρευστότητας, η οποία έχει ως συνέπεια να μην είναι δυνατή ούτε καν η αγορά πρώτης ύλης για το τμήμα παραγωγής χαρτιού, το οποίο έχει οδηγηθεί, έτσι, σε αναγκαστική παύση λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα η διοίκηση της βιομηχανίας αποφάσισε ένα μέρος από το προσωπικό των συνολικά 120 εργαζομένων που απασχολεί στη μονάδα να το υποχρεώσει να λάβει την καλοκαιρινή του άδεια, ενώ σε άλλα 28 άτομα, τα οποία είχαν εξαντλήσει αυτό το δικαίωμα, ζήτησε να υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για περίπου 40 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 21 Ιουλίου, έως και τις 31 Αυγούστου.

Πρόθεση της επιχείρηση όπως προκύπτει κι από τα λεγόμενα του γενικού της διευθυντή, δεν είναι να «ρίξει» το προσωπικό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό άλλωστε προτίμησε στις αρχές Ιουνίου να αφήσει απλήρωτη τη ΔΕΗ και να μείνει χωρίς ρεύμα για τρεις εβδομάδες, αλλά να καταβάλλει κανονικά τους μισθούς, όπως και τα επιδόματα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους. «Με τη ΔΕΗ το πρόβλημα λύθηκε. Δέχθηκαν να τους πληρώνουμε με επιταγές, αντί μόνο για μετρητά», διευκρινίζει ο διευθυντής της μονάδας Στέφανος Χαραλαμπόγλου, αλλά παραδέχεται ότι οι δυσκολίες συνεχίζουν να υφίστανται ως προς την εξασφάλιση ρευστότητας. Κι όσο συμβαίνει οι κάνουλες του τραπεζικού συστήματος να είναι κλειστές και η αγορά να πληρώνει με επιταγές 8 – 9 μηνών, η διασφάλιση της λειτουργίας της μονάδας θα αποτελεί ζητούμενο.

«Μόνο με μετρητά οι συναλλαγές με εξωτερικό»

«Χωρίς μετρητά, πλέον, οι προμηθευτές από το εξωτερικό αρνούνται να εκτελέσουν παραγγελίες, γιατί έχουν θορυβηθεί από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία», τονίζει το στέλεχος της επιχείρησης και εξηγεί πως εξαιτίας αυτού του λόγου δεν είναι δυνατή η αγορά της χαρτόμαζας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού. Ο ίδιος δεν απογοητεύεται και εκφράζει την ελπίδα ότι «ο κ. Πάνος Ζερίτης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κάτι θα κάνει και μέσα τον Αύγουστο η παραγωγή θα ξαναρχίσει». Στο σημείο αυτό δε, ξεκαθαρίζει πως «ακόμη και 500 χιλ. ευρώ αν βρίσκαμε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 1.000 τόνους χαρτόμαζα, οι οποίοι είναι ικανοί να διατηρήσουν σε λειτουργία τη μονάδα για 2 μήνες».

Το παράδοξο στην υπόθεση της Diana είναι ότι ενώ από τη μια δεν έχει καθόλου ρευστότητα, από την άλλη πελάτες της χρωστούν περίπου 8,5 εκ. ευρώ, ενώ άλλα σχεδόν 1,35 εκ. ευρώ είναι οι οφειλές του δημοσίου από τη μη απόδοση των χρημάτων από το ποσοστό 12% της επιδότησης εργασίας που ισχύει για τη Θράκη. «Δεν μας έχουν πληρώσει από το β’ εξάμηνο του 2008. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να δεχθούν συμψηφισμό με το ΦΠΑ, για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα», είπε ο κ. Χαραλαμπόγλου και αφού παραδέχθηκε πως η επιχείρηση χρωστά στο δημόσιο ΦΠΑ περί τα 800-900 χιλ. ευρώ, έσπευσε να συμπληρώσει πως καθόλου εύκολα δεν είναι τα πράγματα και με τους ιδιώτες – πελάτες, οι οποίοι δηλώνουν την αδυναμία τους να πληρώσουν τα οφειλόμενα και δίνουν νέες επιταγές.

Αυτή τη στιγμή εξάλλου το τμήμα επεξεργασίας χαρτιού στο εργοστάσιο δουλεύει κανονικά, καθώς έχει αποθέματα περίπου 1.000 τόνων, ενώ και τα αποθέματα σε τελικό προϊόν αρκούν για πωλήσεις περίπου 1,5 μηνών. Η κρίση στην αγορά ωστόσο, έχει επηρεάσει και τον κύκλο εργασιών της Diana AE, ο οποίος στο πρώτο 6μηνο του 2011 διαμορφώνεται στα 8,26 εκ. ευρώ και συνοδεύεται με ζημίες ύψους 2,7 εκ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2010 ο τζίρος ήταν στα 21,7 εκ. ευρώ, με ζημίες 4,15 εκ. ευρώ.