Skip to main content

Υεμένη - Η πρώτη φονική επίθεση των Χούθι: Δύο νεκροί σε πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα έξι ναυτικοί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σε εμπορικό πλοίο τη διαχείριση του οποίου έχει ελληνική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά στον Κόλπο του Άντεν είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο θανάτους, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, σηματοδοτώντας τον πρώτο τραγικό απολογισμό από τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους από την πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εμπορικό πλοίο, True Confidence, νότια της Υεμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα έξι ναυτικοί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Οπως ανέφερε η βρετανική πρεσβεία στη Σαναά, «τουλάχιστον δύο αθώοι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους. Αυτή είναι η θλιβερή και μοιραία συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι. Πρέπει να σταματήσουν. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που τραυματίστηκαν».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το φορτηγό πλοίο True Confidence με σημαία Μπαρμπέιντος και υπό ελληνική διαχείριση, χτυπήθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης.

Σε κοινή δήλωσή τους, η πλοιοκτήτρια εταιρεία True Confidence Shipping με έδρα τη Λιβερία και η διαχειρίστρια εταιρεία Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του πλοίου με οποιαδήποτε αμερικανική οντότητα.

Είπαν επίσης ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 20μελούς πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν στο πλοίο, στους οποίους περιλαμβάνονται 15 Φιλιππινέζοι, τέσσερις Βιετναμέζοι, δύο Σριλανκέζοι, ένας Ινδός και ένας υπήκοος του Νεπάλ.

Σημειώνεται πως οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 45 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά εμπορικών πλοίων και πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από αντιτορπιλικά ή «προσγειώθηκαν ακίνδυνα στο νερό».

Ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης:

Στο όνομα του θεού, του φιλεύσπλαχνου, του πολυσπλαχνικού

Ο παντοδύναμος θεός είπε: Ω εσείς που πιστέψατε, σκοτώστε αυτούς του είδους σας από τους απίστους, και θα ανακαλύψουν ανάμεσά σας την αυστηρότητα και τη σκληρότητα. Να ξέρετε ότι ο θεός είναι με τους δίκαιους. Ο παντοδύναμος θεός είπε την αλήθεια.

Νίκη για την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και διασφάλιση απάντησης στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα κατά της χώρας μας.

Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών βλημάτων.Το χτύπημα ήταν ακριβές, χάρη στον θεό, που οδήγησε σε έκρηξη πυρκαγιάς έξω σε αυτό.

Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης.

Αντίστοιχα, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την επιφυλακή τους σε όλα τα πλοία ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των στοχευόμενων πλοίων πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εκτελούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στο Κόκκινο και Αραβικό Μπαχρέιν δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να ολοκληρωθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θεός είναι αρκετός για εμάς, και είναι ο καλύτερος διαχειριστής των υποθέσεων, ο καλύτερος προστάτης και ο καλύτερος βοηθός

Ζήτω η Υεμένη, ελεύθερη, αγαπητή και ανεξάρτητη

Η νίκη ανήκει στην Υεμένη και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνους

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Η ναυτιλιακή πηγή αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από kathimerini και Reuters