Skip to main content

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Υγειονομική βόμβα οι τόνοι σκουπιδιών του Πηλίου (φωτο+vid)

Κρίσιμη η άμεση απομάκρυνση φερτών υλών και κατεστραμμένων οικοσκευών από τις παραλιακές περιοχές - Ξεκίνησε η επιχείρηση, ψάχνει και άλλα φορτηγά η τοπική αυτοδιοίκηση

Φορτωτές και φορτηγά έχουν πιάσει δουλειά στο νότιο Πήλιο, με μοναδικό σκοπό τον άμεσο καθαρισμό της περιοχής από τους τόνους φερτών υλών που έχουν συγκεντρωθεί μετά την κακοκαιρία, αλλά και τις κατεστραμμένες οικοσκευές που βγάζουν από σπίτια και επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες τους. «Έχουμε ζητήσει να βοηθήσει και ο στρατός, χρησιμοποιούμε όσα μηχανήματα και φορτηγά έχει ο δήμος, όμως δεν φτάνουν», επισήμανε μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός.

Ενδεικτικό είναι ότι από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης απομακρύνθηκαν από τη Μηλίνα περίπου εκατό φορτηγά με φερτές ύλες και κατεστραμμένες οικοσκευές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Πλατανιά, τον Κατηγιώργη και σε άλλες περιοχές του νοτίου Πηλίου. Ο δήμος έχει ζητήσει να απομακρυνθούν τα άχρηστα υλικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Αν μείνουν περισσότερα εικοσιτετράωρα εδώ όλα αυτά θα βρεθούμε απέναντι με υγειονομικό πρόβλημα», σημείωσε ο δήμαρχος. «Μέσα σε όλα αυτά που είναι τόνοι, υπάρχουν και νεκρά ζώα, κινδυνεύουμε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μηλίνας Κώστας Γκουτζίνης.

Οι τοπικοί παράγοντες τονίζουν ακόμη την ανάγκη άμεσου καθαρισμού των χειμάρρων που μετατράπηκαν σε ποτάμια κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι όγκοι των φερτών υλών, ολόκληρα δέντρα και πέτρες που κατέληξαν στις παραλιακές περιοχές από το βουνό. «Σε περίπτωση μίας βροχής όλα τα ρέματα είναι κλειστά, θα πλημμυρίσουμε πάλι», σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.

Στην περιοχή πάντως εξακολουθούν και παραμένουν μέσα σε κλειστά σπίτια και επιχειρήσεις τόνοι οικοσκευών και αντικειμένων, όπως ρούχα και άλλα, που έχουν καταστραφεί, όμως οι ιδιοκτήτες των κτηρίων δεν έχουν επισκεφτεί την περιοχή για να καθαρίσουν. Ορισμένα από τα κτήρια αυτά έχουν σοβαρές ζημιές, πόρτες και παράθυρα έσπασαν από τα ορμητικά νερά, με συνέπεια πολλά από τα αντικείμενα να βρεθούν στο δρόμο. Επιχειρηματίες προσπαθούσαν να σώσουν ειδικά τις ηλεκτρικές συσκευές, παρ’ ότι οι περισσότερες δεν λειτουργούσαν, όπως φάνηκε μετά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, που για μέρες παρέμενε χωρίς ρεύμα.

«Θέλουμε βοήθεια, να καθαρίσει όλο αυτό, να απομακρυνθούν τα μπάζα και τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν», έλεγε στη Voria.gr κάτοικος στον Πλατανιά, που τηλεφωνούσε στις υπηρεσίες για να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις.