Skip to main content

Υπάρχουν εξωγήινοι; Η NASA δεν μπορεί να απαντήσει οριστικά, ούτε να αποκλείσει

Ανακοινώσεις της NASA για τα UFO: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχουν εξωγήινοι, δεν το αποκλείουμε

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου τα συμπεράσματα μελέτης για τα Αγνώστου Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα -κοινώς, για τα UFO.

Αναμενόμενα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, η NASA ασχολείται εκτενώς με το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που απασχολούν την ανθρωπότητα, για ένα μυστήριο που έχει τροφοδοτήσει αμέτρητες ταινίες, πολλά τραγούδια, βιντεοπαιχνίδια και βιβλία. Το ερώτημα: υπάρχει ζωή σε άλλον πλανήτη;

Για να συμβάλλει στην απάντηση τέτοιων ερωτημάτων, η NASA έχει δημιουργήσει μια ειδική επιστημονική ομάδα, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνάς της με αντικείμενο τα ανεξήγητα φαινόμενα στον ουρανό. Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ (στα Αγγλικά).

Υπάρχουν, τελικά, εξωγήινοι; Η NASA δεν μπορεί να απαντήσει οριστικά, ούτε να αποκλείσει

«Δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε είμαστε ολομόναχοι στο σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές». Αυτό έχει πει ο Άρθουρ Κλαρκ, συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, συνοψίζοντας τη συλλογική επιθυμία της ανθρωπότητας να μάθει περισσότερα για το σύμπαν. Η NASA, στη σημερινή της ενημέρωση, καταλήγει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εξωγήινοι. Ωστόσο, με προσεκτικές λέξεις, μας λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πρόσφατα, στο αμερικανικό Κογκρέσο, ειπώθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν βρει κομμάτια από ιπτάμενα αντικείμενα που δεν ταιριάζουν στη σημερινή, γήινη τεχνολογία, ενώ έγιναν αναφορές για «μη ανθρώπινο» βιολογικό υλικό.

Αναμενόμενα, ξέσπασαν πάλι συζητήσεις για τα UFO, τα ΑΤΙΑ, ή τα UAP, όπως ονομάζονται, πλέον, επίσημα.

Στη δημοσιότητα τα ευρήματα έρευνας της NASA για τα UFO

Σήμερα, στις 17:00, η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ξεκίνησε την ενημέρωσή της σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας. Μισή ώρα πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της έρευνας.

Την έκθεση ετοίμασε η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ. Πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα 16 επιστημόνων από διάφορους τομείς, που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να εξεταστούν τα UAP από επιστημονική σκοπιά και να προχωρήσει η κατανόηση των φαινομένων.

Μια ομάδα επιστημόνων της υπηρεσίας, αφού έχει μελετήσει διαθέσιμα στοιχεία, εξήγησε περαιτέρω τα συμπεράσματα που έχει βγάλει -ή δεν έχει βγάλει.

Πρόκειται για μια επιτροπή μελέτης των UAP (Αγνώστου Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, όπως ονομάζονται πλέον τα ανεξήγητα φαινόμενα στον ουρανό), που ανακοίνωσε η NASA τον Οκτώβριο του 2022.

«Η NASA ορίζει τα UAP ως παρατηρήσεις γεγονότων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη», έχει γίνει γνωστό. «Προς το παρόν υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας των UAP, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους».

Ο στόχος, όπως δήλωσε ο Dan Evans, Διευθυντής Επιστημονικών Αποστολών της NASA, είναι να «διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία».

Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών, ερευνητές και επιστήμονες εξέτασαν τα μη διαβαθμισμένα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί σχετικά με τις εμφανίσεις UAP για να βρουν πώς μπορούν να συλλεχθούν πιο αποτελεσματικά και να αναλυθούν καλύτερα.

Σε ένα δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε τη μελέτη, η NASA δήλωσε ότι η κατανόηση των δεδομένων «είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσει να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με το τι συμβαίνει στον ουρανό μας».

«Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα UAP είναι εξωγήινα», αλλά ούτε να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη σημειώνει ότι δεν μπορούμε «να συμπεράνουμε» ότι οι αναφορές για θεάσεις UFO έχουν να κάνουν πράγματι με στοιχεία εξωγήινης προέλευσης.

Παρόλα αυτά, το κείμενο δεν ακυρώνει εντελώς τέτοιους ισχυρισμούς, γράφοντας ότι ο γαλαξίας «δεν σταματάει στα περίχωρα του ηλιακού συστήματος». Στην ενημέρωση, η NASA ανέφερε ότι δεν βρήκε αποδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην ενημέρωση, «δεν γνωρίζουμε τι είναι» και σε αυτό το πλαίσιο ορίζεται διευθυντής της NASA για την έρευνα στον τομέα των UAP.

«Ωστόσο», αναφέρει η μελέτη, «τα αντικείμενα αυτά πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ».

Ακριβώς όπως ερευνούμε το άγνωστο μέσα στο δικό μας Γαλαξία, έτσι θα πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την προοπτική της άγνωστης τεχνολογίας που θα μπορούσε να προέρχεται από άλλες γωνιές του γαλαξία.

«Πολλές από τις επιστημονικές αποστολές της NASA επικεντρώνονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην απάντηση του ερωτήματος αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη», αναφέρεται.

Συνεπώς, αν και η NASA δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για εξωγήινη ζωή αυτή τη στιγμή, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, «πιθανή άγνωστη εξωγήινη τεχνολογία που λειτουργεί στη γήινη ατμόσφαιρα» δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.

Πώς μπορεί η NASA να μιλήσει για το τι δεν είναι τα UAP, αν δεν γνωρίζει τι είναι;

Η πρώτη ερώτηση από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, απευθύνθηκε στον διοικητή της NASA, Bill Nelson.

«Πώς μπορούμε να καθορίσουμε τι δεν είναι κάτι όταν δεν ξέρουμε τι είναι και, μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων, αν διαπιστωθεί ότι κάποια UFO ή UAP προέρχονται από μια μη ανθρώπινη νοημοσύνη, ποιο είναι το σχέδιο για να το αποκαλύψουμε στο κοινό;»

«Η αποστολή της NASA είναι να ανακαλύπτει το άγνωστο, έχω πει πολλές φορές στα σημερινά μου σχόλια ότι θα είμαστε διαφανείς σε αυτό», απάντησε.

Ο Nelson πρόσθεσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη ανησυχία» ότι τα δεδομένα είναι απόρρητα και «κλειδωμένα» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι η NASA θα είναι ανοιχτή σχετικά με τα UAP.

Η παρουσία των UAPs, πάντως, «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των ουρανών μας», σύμφωνα με τον Dan Evans, αξιωματούχο της NASA.

Ο επικεφαλής της NASA πιστεύει ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή εκεί έξω

Ο επικεφαλής της NASA είπε, στην αρχή της ενημέρωσης, ότι πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

«Η Nasa έχει αρμοδιότητα να αναζητήσει ζωή στο σύμπαν», είπε ο Bill Nelson.

«Με το [τηλεσκόπιο] James Webb που εξετάζει τους εξωπλανήτες, αρχίζουμε τώρα να ανακαλύπτουμε, και κάπου εκεί έξω θα ανακαλύψουμε, έναν άλλο μεσαίου μεγέθους πετρώδη πλανήτη γύρω από έναν μεσαίου μεγέθους ήλιο ή αστέρι στην κατάλληλη απόσταση… που έχει άνθρακα, που θα έχει κατοικήσιμη ατμόσφαιρα».

Η διαστημική υπηρεσία «ψάχνει για σημάδια ζωής» τόσο «στο παρελθόν όσο και στο παρόν».

«Αν με ρωτήσετε αν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή σε ένα σύμπαν που είναι τόσο αχανές που μου είναι δύσκολο να κατανοήσω πόσο μεγάλο είναι, η προσωπική μου απάντηση είναι "ναι". Αλλά ρώτησα μερικούς από τους επιστήμονές μας: Ποια είναι η μαθηματική πιθανότητα να υπάρχει ζωή εκεί έξω στο σύμπαν; Και [...] η απάντηση ήταν "τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο"».

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση UFO - Στη «μάχη» η ΑΙ και οι πολίτες

Η μελέτη υπονοεί ότι εργαλεία όπως οι δορυφόροι του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναζήτηση UFO.

Επίσης, αναφέρεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική εκμάθηση και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση, με εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, μεταξύ άλλων. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τους ουρανούς« και η NASA θα το κάνει με διαφάνεια. Σήμερα είναι σημαντικό βήμα για τη NASA αλλά δεν είναι το τελευταίο βήμα.

Η NASA, επίσης, θα «προωθήσει τις αναφορές των πολιτών» και θα συνεργαστεί με το κοινό και τους εμπορικούς πιλότους για να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και στη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing, από πολίτες- παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Πολλές πρόσφατες αναφορές UAP ήρθαν από «αξιόπιστους μάρτυρες», σύμφωνα με τη μελέτη της NASΑ

«Πολλοί αξιόπιστοι μάρτυρες, συχνά στρατιωτικοί αεροπόροι, έχουν αναφέρει ότι είδαν αντικείμενα που δεν αναγνώρισαν πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», αναφέρεται στη μελέτη. Ωστόσο, η διατύπωση είναι προσεκτική και μετριάζει την ένταση του σχολίου, γράφοντας ότι «τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα έχουν έκτοτε εξηγηθεί». Στη συνέχεια, όμως, τονίζεται ότι λίγα από αυτά «δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν άμεσα ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα».

Η επιτροπή της NASA αντέδρασε στα «εξωγήινα πτώματα» του Μεξικό

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, η NASA ρωτήθηκε για τα «μη ανθρώπινα» πτώματα που παρουσιάστηκαν στο Μεξικό

Ένας αυτοαποκαλούμενος ειδικός σε θέματα ΑΤΙΑ, ο Jaimie Maussan, έφερε δύο αρχαία «μη ανθρώπινα» πτώματα σε ακρόαση στο Κογκρέσο και είπε ότι βρέθηκαν στο Κούσκο του Περού το 2017. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα θεωρούνται σε ηλικία έως και 1.800 ετών.

Ο Spergel απάντησε, στην ενημέρωση της NASA, λέγοντας ότι είχε δει την είδηση στα social media. Η σύστασή του προς τις μεξικανικές Αρχές; «Διαθέστε δείγματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα […]».

Η NASA, άλλωστε, επιθυμεί να οδηγήσει «τις εικασίες και τις συνωμοσίες προς την επιστήμη και τη λογική».

Η NASA για τα UFO που παρουσιάστηκαν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Η NASA μίλησε για ένα γνωστό βίντεο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το 2020, το οποίο φαινόταν να δείχνει ΑΤΙΑ.

Το υπουργείο δεν γνωρίζει τι ήταν τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα - ούτε και η NASA. Όμως, παραθέτοντας ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο από το βίντεο, η NASA είπε ότι κατάφερε να υπολογίσει ότι το αντικείμενο ταξίδευε σε ύψος 13.000 ποδιών και βρισκόταν σε απόσταση 4,2 μιλίων από τον ωκεανό πίσω του.

Πρόσθεσε ότι το αντικείμενο ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 40 μίλια/ώρα - η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι μια τυπική ταχύτητα του ανέμου σε αυτό το ύψος. Πιστεύεται ότι το αντικείμενο «πιθανότατα παρασύρεται από τον άνεμο».

Πώς η NASA θα συμβάλει στην επιβεβαίωση αναφορών για UAP

Η περίληψη στην αρχή της μελέτης αναφέρει ότι πρόκειται για «μια μοναδική επιστημονική ευκαιρία που απαιτεί μια αυστηρή, τεκμηριωμένη προσέγγιση».

«Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης θα χρειαστούν ισχυρές μέθοδοι απόκτησης δεδομένων, προηγμένες τεχνικές ανάλυσης, ένα συστηματικό πλαίσιο αναφοράς και μείωση του στίγματος», αναφέρεται.

Σχετικά με το πώς μπορεί να συμβάλει στην επιβεβαίωση (ή τον αποκλεισμό) αναφορών που γίνονται στον πλανήτη, η μελέτη αναφέρει: «Ο στόλος των δορυφόρων της NASA που παρατηρούν τη Γη, οι αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για να διερευνήσουν την κατάσταση των τοπικών γήινων, ωκεάνιων και ατμοσφαιρικών συνθηκών που συμπίπτουν χωρικά και χρονικά με UAP που ανιχνεύθηκαν αρχικά με άλλες μεθόδους».

«Έτσι, τα εργαλεία της NASA μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο καθορίζοντας άμεσα εάν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με ορισμένες αναφερόμενα περιστατικά UAP», προστίθεται.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού, όπως οι δημόσιοι και εμπορικοί δορυφόροι, τα ραντάρ καιρού και εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και οι τρέχουσες και μελλοντικές διαστημικές αποστολές, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει η υπηρεσία σχετικά με τα UAP.

Επίσης, η μελέτη συμπεραίνει ότι, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για UAP εξωγήινης προέλευσης, αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν προσπάθειες για τη διερεύνησή τους.

Η υπηρεσία, επίσης, διόρισε διευθυντή έρευνας UAP, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκάλυψε, λόγω «απειλών» που δέχτηκε η ομάδα της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, η αξιωματούχος της NASA Nicola Fox είπε μόνο ότι το άτομο εργάζεται στη θέση αυτή εδώ και «αρκετό καιρό».

Γιατί UAP και όχι UFO;

Όταν μιλάμε για UAP, επί της ουσίας αναφερόμαστε στα φαινόμενα που είναι ευρέως γνωστά ως UFO.

Η NASA δηλώνει ότι το στίγμα γύρω από τον εντοπισμό και την αναφορά ανεξήγητων φαινομένων είναι κάτι που πρέπει να μείνει στο παρελθόν, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία γύρω από τη θέαση τέτοιων αντικειμένων. Ο όρος UFO θεωρείται πως έχει αποκτήσει αρνητική χροιά και, γι' αυτόν τον λόγο, έχει πλέον αντικατασταθεί από το UAP.

Η NASA, φαίνεται, θέλει να απομακρυνθεί από την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών με το πνεύμα της δεκαετίας του 1990, στο οποίο συνέβαλαν τηλεοπτικές σειρές όπως το «The X-Files», να φύγει από τον «κίτρινο Τύπο» και να πάει προς την επιστήμη.

Εξάλλου, στην ενημέρωση αναφέρθηκε ότι κάποια μέλη της επιτροπής έχουν γίνει αποδέκτες επιθετικής συμπεριφοράς, «ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το στίγμα γύρω από το ζήτημα των UAP πρέπει να φύγει, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση της NASA, επειδή όταν πιλότοι -στρατιωτικοί, εμπορικοί, ιδιωτικοί- βλέπουν κάτι που θεωρούν ανεξήγητο, θα πρέπει να το αναφέρουν.

Πηγή: iefimerida.gr