Skip to main content

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Με τις θετικές ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, την αρνητική των βουλευτών του ΚΚΕ και τη δήλωση απλής παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βο
Με τις θετικές ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, την αρνητική των βουλευτών του ΚΚΕ και τη δήλωση απλής παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2011, καθώς και ο απολογισμός δαπανών του Σώματος για το 2009.

Κατευθυντήρια γραμμή σύνταξης και αυτού του προϋπολογισμού ήταν η συνεχόμενη για δεύτερη χρονιά περιστολή των δαπανών για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινοβούλιο, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Όπως κάθε χρονιά η συζήτηση επί του προϋπολογισμού της Βουλής επικεντρώθηκε στα «πυρά λαϊκισμού» που δέχεται ο πολιτικός κόσμος και ο κοινοβουλευτισμός.

«Όσοι τα λένε αυτά είναι μακράν της πραγματικότητας. Με τη βουλευτική αποζημίωση κανείς δεν πλουτίζει», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναλύοντας ότι ακόμη και τα έξοδα κίνησης που δίδονται μηνιαίως στους βουλευτές περιφέρειας, ούτε κατ’ ελάχιστον καλύπτουν τα άνω των 1.000 χλμ. που καλύπτει εβδομαδιαίως ένας βουλευτής.

Με τον νέο προϋπολογισμό το 2011, κάθε βουλευτής θα δει τις συνολικές του αποδοχές να μειώνονται κατά 1.600 ευρώ το μήνα -20.000 το χρόνο - (εκτός από τη μείωση που θα προκύψει από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης), ενώ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής το συνολικό κονδύλι των δαπανών της Βουλής συνιστά το 3,8 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι παρ’ ότι οι συνολικές καθαρές αποδοχές του βουλευτή το μήνα δεν ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ, ο πολιτικός κόσμος δέχεται κακόπιστες επιθέσεις, επειδή «κάποιοι θέλουν τον πολιτικό συνεχώς απολογούμενο και το πολιτικό σύστημα φοβισμένο».

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στις θεσμικές αλλαγές που επέφερε κατά την πρώτη σύνοδο της θητείας του, αλλά και στους θεσμούς της ασυλίας και του «πόθεν έσχες».

Ειδικά για τον έλεγχο των περιουσιακών των βουλευτών, γνωστοποίησε ότι έρχονται αλλαγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις: στη βελτίωση του αποτελεσματικού ελέγχου του «έσχες» κάθε βουλευτή, στη διενέργεια του ελέγχου από σώμα όπου δεν θα πλειοψηφούν οι βουλευτές και στους εναλλακτικούς τρόπους δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πιθανόν στο Διαδίκτυο, αν συμφωνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε ένα οργισμένο «όχι» στην πρόταση τόσο του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, όσο και τις κατά καιρούς φωνές που ακούγονται για κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

Τόνισε ότι όχι μόνον για πολυτελές και πολυδάπανο κανάλι δεν πρόκειται με δώδεκα μόλις δημοσιογράφους, αλλά και το «μοναδικό ομφάλιο λώρο για την καθημερινή ενημέρωση του πολίτη, και η λειτουργία του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα». Γνωστοποίησε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνει και ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής.

«Το "τις αγορεύειν βούλεται" έχει γίνει στις μέρες μας "τις βούλομαι αγορεύειν" μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς των ΜΜΕ που ελέγχονται από 6-7 επιχειρηματίες, κι αυτό είναι το πρόβλημα της Δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι η αλήθεια για τους βουλευτές και τον κοινοβουλευτισμό δεν περνούν στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που κυρίως πλήττονται από την κρίση, ενώ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στην προοπτική να κλείσει το κανάλι και να μην ανοίξει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής: «Κάποιοι θέλουν το κλείσιμο της Βουλής και το πολιτικό σύστημα δέσμιο», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης που επέμεινε ότι μείζον θέμα συνιστούν για το πολιτικό σύστημα οι εσωτερικές αρχές λειτουργίας των κομμάτων.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας κάλεσε τον διάδοχό του να πάρει πρωτοβουλία και ρόλο για να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στα ελάχιστα, ενώ όσον αφορά την παθογένεια του πολιτικού συστήματος συμφώνησε με τον κ. Κακλαμάνη και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 29 του Συντάγματος για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων.

Μιλώντας επί του προϋπολογισμού η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, τόνισε ότι κάθε Έλληνας επιβαρύνεται για τη λειτουργία της Βουλής με 17,52 ευρώ το χρόνο, ή με 1,46 ευρώ το μήνα και 0,048 ευρώ την ημέρα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Μανώλης Μπεντενιώτης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός «αφουγκράσθηκε το περί δικαίου αίσθημα του λαού».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τη γενναία περικοπή κατά 20.000 των αποδοχών των βουλευτών ετησίως «δείχνει ότι η Βουλή αντιλαμβάνεται, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν και έχουν αντανακλαστικά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομική πραγματικότητα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι από τις περικοπές που συνιστούν κεντρική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, δεν εξαιρείται η Βουλή, ενώ παρόμοια πολιτική ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά με μικρότερη ένταση, συμπληρώνοντας ότι η κακή εικόνα του πολιτικού συστήματος αντανακλά και στην εικόνα της Βουλής.

«Όποιος είναι μηδενιστής είναι και γραφικός», σημείωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, συμφωνώντας απολύτως με τις περικοπές που έγιναν, ενώ υπογράμμισε ότι ο θεσμός της Βουλής «βάλλεται από τον λαϊκισμό και την ανοησία».

Την πλήρη διαφωνία του με τη «μεταφορά της πολιτικής του Μνημονίου και στη Βουλή» εξέφρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προβλέποντας ότι μετά τις εκλογές θα έλθουν άλλα σκληρότερα μέτρα που ίσως αλλάξουν και τον προϋπολογισμό της Βουλής.