Skip to main content

Υπερταμείο: Με νέο χρηματοδοτικό μοντέλο προχωράει η ανάπλαση της ΔΕΘ

Η ΔΕΘ Helexpo διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της, επισημαίνει το Υπερταμείο και τονίζει ότι κατέληξε στο βέλτιστο πλάνο για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου

Την επαναξιολόγηση του master plan της ανάπλασης της ΔΕΘ επισημαίνει το Υπερταμείο σε σχετική του ανακοίνωση για τo στρατηγικό του πλάνο τη διετία 2022 - 2024.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της επαναξιολόγησης συντάχθηκαν διαφοροποιημένα χρηματοδοτικά σενάρια και πλέον το Υπερταμείο κατέληξε στο βέλτιστο πλάνο για την εταιρεία, καθώς και το σχετικό χρηματοοικονομικό μοντέλο διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το κράτος.

Παράλληλα τονίζεται ότι το Υπερταμείο συνδράμει στην προσέλκυση πιθανών χρηματοδοτήσεων/επενδύσεων.

Σημειώνεται πως «ο χώρος της ανάπλασης, καλύπτει συνολική έκταση 176.000 τ.μ., περιλαμβάνοντας μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για όλη την Ελλάδα. Με σχεδόν 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η εταιρεία ΔΕΘ-HELEXPO φιλοξενεί στους χώρους της ένα σημαντικό αριθμό κλαδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, με συνολικά περίπου 500.000 επισκέπτες ετησίως. Το σχέδιο της ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία 5 τομέων / δραστηριοτήτων: πάρκο, πράσινους χώρους και χώρους αναψυχής, χώρους εκθέσεων και συνεδρίων, επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο, υπόγεια στάθμευση».

Σύμφωνα με το Υπερταμείο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου και της σύνθεσης διάφορων χρήσεων, σε συνεργασία με την εταιρεία Deloitte, αποφασίσθηκε να εξετασθεί διακριτά η απόδοση και βιωσιμότητα του εν λόγω έργου ανά δραστηριότητα/τομέα (επιχειρηματικό κέντρο & ξενοδοχείο, πάρκο, εκθεσιακό & συνεδριακό κέντρο) προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα των επιμέρους χρηματοδοτικών δυνατοτήτων.

Μέσα σε 2,5 μήνες, η ομάδα του Υπερταμείου συνέλεξε πληροφορίες από επτά industry experts και πραγματοποιήθηκε επαλήθευση των παραδοχών του μοντέλου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο Montgomery Exhibition Consultants και τους εξειδικευμένους συμβούλους του με 35 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία εκθεσιακών κέντρων και διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και εκθέσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, μελετήθηκαν οι παραδοχές για το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο.