Skip to main content

Υπό κράτηση ο Κριστόφ Γκαλτιέ και ο γιος του για ρατσιστικά σχόλια

Οι δύο άνδρες βρίσκονται υπό κράτηση από τις 08:45

Ο απερχόμενος τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Κριστόφ Γκαλτιέ, και ο γιος του και ατζέντης παικτών, Τζον Βάλοβιτς-Γκαλτιέ, βρίσκονται σήμερα «υπό κράτηση» στη Νίκαια, στο πλαίσιο έρευνας για υποψίες περί διακρίσεων, στο διάστημα που ήταν προπονητής της Νις, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορέιο Ειδήσεων (AFP) ο εισαγγελέας της πόλης, Ξαβιέρ Μπονόμ.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται υπό κράτηση από τις 08:45. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου είχε αρχίσει μια προκαταρκτική έρευνα για τις υποψίες περί «διάκρισης», μετά τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εναντίον του Γκαλτιέ. Ο Γάλλος τεχνικός κατηγορείται ότι έκανε διακρίσεις, ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια κατά τη διάρκεια της χρονιάς που βρέθηκε στο τιμόνι της Νις.

Συγκεκριμένα, σε e-mail προς τη διοίκηση της Νις, το οποίο αποκάλυψε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Ρομέν Μολίνα και του οποίου την αυθεντικότητα το AFP δεν μπόρεσε να διαπιστώσει, ο πρώην διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου, Ζιλιάν Φουρνιέ, με τον οποίον ο Γκαλτιέ είχε κάκιστες σχέσεις, είχε αναφέρει αυτές τις παρατηρήσεις που αποδίδονται στον νυν προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν: «Μου απάντησε τότε ότι έπρεπε να λάβω υπόψη την πραγματικότητα της πόλης και ότι πράγματι, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τόσους μαύρους και μουσουλμάνους στην ομάδα» και «μου εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει την ομάδα σε βάθος, διευκρινίζοντας επίσης ότι ήθελε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των μουσουλμάνων παικτών».

Από την πλευρά του, ο Γκαλτιέ είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, ότι «είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τα σχόλια που μου αποδίδονται, τα οποία μεταδίδονται από κάποιους με ανεύθυνο τρόπο». Ο δικηγόρος του Γκαλτιέ, Ολιβιέ Μαρτέν, είχε δηλώσει ότι ο πελάτης του κατέθεσε στις 21 Απριλίου μήνυση για απειλές θανάτου και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Φουρνιέ και δύο δημοσιογράφων.