Skip to main content

Υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω... γιούχας η Γεροβασίλη - Μένει ακόμα κι αν χάσει ο Κασσελάκης

«Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: η απάντησή μου είναι ότι είμαι παρούσα», ανακοίνωσε στο Συνέδριο εν μέσω αποδοκιμασιών, ενώ ο Στ. Κασσελάκης εισηγήθηκε εκλογές υβριδικού τύπου στις 10 Μαρτίου

«Μακάρι να μην χρειαζόταν, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: Η απάντησή μου είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη, αναγγέλλοντας από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητά της για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίλημμα μας είναι υπαρξιακό, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση», είπε η κ. Γεροβασίλη, ενώ απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά, είπε: «Δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από μας».

Η ομιλία Γεροβασίλη διακόπηκε αρκετές φορές από αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Συνεδρίου να υποχρεωθεί να παρέμβει, ενώ και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε από τη θέση του κάνοντας νόημα στους συνέδρους να ησυχάσουν. 

Αφού τη χειροκρότησε στο τέλος της ομιλίας της, ακολούθησε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έδωσε το χέρι του στην κ. Γεροβασίλη και δήλωσε: «Καλωσορίζω την κ. Γεροβασίλη σε έναν όμορφο αγώνα. Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Διαβάστε - Κασσελάκης: Καλωσορίζω την Όλγα Γεροβασίλη σε έναν όμορφο αγώνα, πάμε για υβριδικές εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Δεσμεύομαι να δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας. Εφόσον κερδίσω, την επόμενη ημέρα θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής να φέρουμε όλοι μαζί εις πέρας τις καταστατικές αλλαγές», είπε καταχειροκροτούμενος από την πλειονότητα των σύνεδρων.

Εισηγήθηκε, δε, οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 10 Μαρτίου και υβριδικά. «Στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει. Για να μπορέσει να κερδίσει η Αριστερή αλήθεια απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατό σε εκλογές, στις 10 Μαρτίου, και μάλιστα υβριδικά, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο, το οποίο προφανώς θα αποφασίσει», επισήμανε ο κ. Κασσελάκης. 

Η ομιλία Γεροβασίλη

«Δεν υπάρχουν αντίπαλοι εδώ, δεν είναι αρένα το συνέδριο – όχι άλλοι εχθροί ανάμεσά μας: πάμε όλοι μαζί, δίπλα στην κοινωνία», είπε η κ. Γεροβασίλη στην αρχή της ομιλίας της, σημειώνοντας ότι «δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται προοδευτική διέξοδο».

«Όλους αυτούς τους μήνες στήριξα τη νέα προσπάθεια», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Πάντα πίστευα ότι η Αριστερά είναι τα μέλη της, οι άνθρωποί της». Και συνέχισε: «Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς – σήμερα φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει ενδιαφέρον των μελών μας να είναι σύνεδροι. Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και την κυβερνητική μας προοπτική». «Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης, ούτε συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας», σημείωσε.

«Πρέπει να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά», είπε, αναφέροντας με έμφαση: «Αλλο τα λάθη απειρίας κι άλλο τα λάθη της αλαζονείας». «Χρειαζόμαστε σοβαρότητα κι αξιοπιστία», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Απαραίτητη η επικοινωνία, αλλά φτάνει μόνο;», ζητώντας παράλληλα «συγκροτημένη πολιτική λειτουργία».

«Ο ρόλος του προέδρου είναι να αγκαλιάζει κι όχι να απομακρύνει, ο ρόλος του είναι να μεγαλώνει το κόμμα – να προσθέτει δυνάμεις κι όχι να αφαιρεί», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, έθεσε -όπως είπε- το δίλημμα, «το παλιό ή το νέο;», με πολλούς συνέδρους να φωνάζουν «το νέο». Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «το νέο δεν είναι μεσσιανισμός -χρειαζόμαστε νέες ιδέες και αποφασιστικές λύσεις».

Παρακολουθήστε ζωντανά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Συλλογή υπογραφών

Νωρίτερα, μια σειρά από μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

Κασσελάκης: Θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια

Με τη ξεκάθαρη δήλωση «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας» ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε στους συνέδρους που του έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Ταε Κβον Ντο, ρωτήθηκε από εκείνους που μαζεύουν υπογραφές για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, εάν θα υπογράψει και εκείνος, με τον ίδιο να απαντά: «Οχι, θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Τόνισε ότι «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας» με τους συνέδρους να απαντούν: «Τότε πάμε».

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε βέβαιος πως θα παραμείνει στο κόμμα και πως θα γίνει πρωθυπουργός. «Προφανώς έχω κάνει λάθη, αλλά δεν βρήκα στρωμένο κρεβάτι στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000%».

Η ανάρτηση Κασσελάκη στο Instagram για υπονομευτές

Νωρίτερα, μέσα στο τεταμένο κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προέβη σε ανάρτηση στο Instagram, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

«Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.

Στέλιος Παππάς: Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου

Πριν την ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη, έκκληση στην Ολγα Γεροβασίλη να «σταθεί δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη» και ταυτόχρονα πρόταση για συγκρότηση ενός νέου Εκτελεστικού Γραφείου που θα πλαισιώσει τον πρόεδρο του κόμματος μέχρι τις Ευρωεκλογές πραγματοποίησε ο Νίκος Παππάς στη διάρκεια της ομιλίας του.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Παππάς πήρε επί της ουσίας θέση υπέρ της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών, προτείνοντας έναν «τρίτο δρόμο» βασιζόμενο σε τέσσερις προτάσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος. 

«Συντάσσομαι με αυτό που οι περισσότεροι είπαν – οι ομιλητές που μετέφεραν την αγωνία, όχι για το πώς θα διαμορφωθούν οι εσωτερικοί μας συσχετισμοί, αλλά για το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην κοινωνία και την πολιτική», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του.

«Θα επιτείνουμε την αγωνία ή θα δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας συσπείρωσης και μάχης; Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις εκλογές σε ζητήματα δικά μας;», διερωτήθηκε. 

«Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Και κανένας από αυτούς που την εκφράζει δεν θέλει το κακό του κόμματος», τόνισε. 

«Ολοι και όλες θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψη του Αλέξη Τσίπρα από αυτό εδώ το βήμα», ανέφερε στη συνέχεια. «Ο Στέφανος δεν ζήτησε λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν λαμβάνει κανείς. Οταν, λοιπόν, θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των μελών, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία. Ο Στέφανος έχει τον πρώτο λόγο για να λύσουμε τα προβλήματα και να κόψουμε τον βήχα του Μητσοτάκη.

«Με την Ολγα έχουμε πορευτεί πολλά χρόνια μαζί. Είναι ένα πρόσωπο που κοσμεί την παράταξή μας. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο σε αυτή τη μάχη», είπε για την Ολγα Γεροβασίλη. 

Πρότεινε στο τέλος της ομιλίας του: «1ον) να ανασυγκροτηθεί από Δευτέρα ένα Εκτελεστικό Γραφείο που θα πάει τις εκλογές στην επόμενη μάχη, 2ον) με ευθύνη του Εκτελεστικού Γραφείου να έρθουν προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος, 3ον) οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του κόμματος, 4ον) να ξεκινήσει από Δευτέρα η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές».

«Οποίος νομίζει ότι μπορεί να βάλει το κόμμα σε έναν εμφύλιο φοβάμαι ότι δεν το πονάει το κόμμα. Αλλαξε η ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος χωρίς καν να έχει κατατεθεί επισήμως μια πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο ούτε στο Συνέδριο. Οι προτάσεις δεν κατατίθενται στα social media, αλλά εδώ. Κατ’ εμένα δεν υπάρχει πρόταση και κακώς τσίπησε ο πρόεδρος και μπήκαμε σε μια λογική εντάσεων. Όποιος νομίζει ότι έχει πρόταση ας την κατεβάσει και ας τηρηθεί το Καταστατικό που λέει ότι για να πας σε τέτοιες εκλογές χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοια πράγματα, χρειαζόμαστε ηρεμία και συνθετική διαδικασία», είπε ο Στέλιος Παππάς. 

Πέτρος Παππάς: Η πιο οριακή στιγμή της παράταξης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε σταυροδρόμι, είμαστε στην πιο οριακή στιγμή της παράταξης», ανέφερε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς και πρόσθεσε: «Πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη βρισκόμαστε προ των πυλών μίας μεγάλης εσωστρέφειας. Ένας νέος πρόεδρος που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν έχει χάσει καμία εκλογική μάχη, ένα σώμα 150.000 ψηφοφόρων αμφισβητείται ανοικτά. Ποιο είναι το όραμα εκείνων που τον αμφισβητούν; Η επιστροφή στο κόμμα των τάσεων και των καπετανάτων, η επιστροφή στο κόμμα της ήττας, στο κόμμα των στελεχών που δεν διαθέτουν ένσημα εργασίας, στο κόμμα των συντροφικών μαχαιρωμάτων. Ή μήπως είναι η επιστροφή στην κομματική ορθοδοξία και στο κόμμα του 3%; Μπορεί αυτό να είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να γίνουμε ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς. Θέλουμε και μπορούμε να βάλλουμε τέρμα στην εσωστρέφεια και στον φραξιονισμό».

Κώστας Αρβανίτης: Αυτό είναι το σπίτι μας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ 

«Τι ωραία που τα είπε ο σύντροφος ο Παππάς, τι ωραία. Όμως να σου θυμίσω, σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε οι προσωπικές ατζέντες τέλος», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πέτρο Παππά που είχε προηγηθεί. «Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, δεν μίλησε για την Κεντροαριστερά. Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάει να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε. 

«Είμαι συνειδητά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό εργαλείο, το κόμμα με έστειλε στην Ευρωβουλή με τον κόσμο. Η έδρα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν δεν μπορώ να εκφράσω το κόμμα, η έδρα επιστρέφει στο κόμμα. Αυτό το κόμμα που ονειρευτήκαμε, το μεγάλο μας σπίτι, με τα σύμβολά του, με τις σημαίες του και με την ιστορία του», είπε ο ευρωβουλευτής. «Το σπίτι είναι ανοιχτό όχι κλειστό, όχι να φύγουμε από τις παλιές ομάδες και φράξιες και να δημιουργήσουμε νέους ομάδες και φράξιες και νέα αρχηγόπουλα και νέους ‘προεδρικούς’», σχολίασε. Ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την τιμή που του έκανε να αναφερθεί προσωπικά σε εκείνον στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «όμως ήταν μια συλλογική δουλειά για το κράτους δικαίου». «Συλλογικά λοιπόν πάμε», τόνισε. 

Θεοχαρόπουλος: Είναι υπονομευτής και ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες».

Υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στο κόμμα η επικοινωνία υποκαθιστά την ουσία. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια δημιουργίας συνθέσεων. Ο πρόεδρος οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει», υποστήριξε και ανέφερε ότι «θέλουμε ένα κόμμα των μελών, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να τηρούνται τα όργανα και το καταστατικό, αν θέλουμε να είμαστε δημοκρατικό κόμμα». 

Συνέχισε την κριτική του, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε μια εκδήλωση και στη συνέχεια να συμμετέχουμε, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κομματική πειθαρχία και μετά να μην κάνουμε τίποτα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρέμβαση του πρώην προέδρου, διερωτώμενος: «Είναι υπονομευτής και ο Αλέξης Τσίπρας; Με φαντάσματα θα λειτουργήσουμε; Δεν μου ακούστηκε καλά το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”», τόνισε. 

Πρώτη ενημέρωση: 19:33