Skip to main content

Υποτίμηση του ευρώ έναντι της... δραχμής η έσχατη λύση σωτήριας

Επί δραχμής, ένας τρόπος για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης ήταν η υποτίμησή της. Με την είσοδο στην Ευρωζώνη, αυτό το «προνόμιο» χάθηκε. Όμως, σε αυτή τη ζωή κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει
Επί δραχμής, ένας τρόπος για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης ήταν η υποτίμησή της. Με την είσοδο στην Ευρωζώνη, αυτό το «προνόμιο» χάθηκε. Όμως, σε αυτή τη ζωή κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απόλυτος.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες, αλλά και στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, ξεκίνησε μια καθαρά θεωρητική συζήτηση σχετικά με το πόσο θα ήταν δυνατό μια χώρα – μέλος της Ευρωζώνης να βγει εκτός ΟΝΕ και να ξαναμπεί, αλλά με διαφορετική... ισοτιμία έναντι του ευρώ.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα μπήκε με την αντιστοιχία 1 ευρώ για κάθε 340,75 δραχμές, η οποία θεωρήθηκε εξαρχής πολύ υψηλή. Και σήμερα εκτιμάται ότι είναι μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας της. Ξεκίνησε λοιπόν μια συζήτηση η οποία «πέρασε» πλέον και στις στήλες των Financial Times σχετικά με το κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζεται, ενδεχομένως αυτή να είναι η λύση στο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προς το παρόν, η συζήτηση κινείται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, αυτή όμως είναι η πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από το σημερινό δύσκολο περιβάλλον.