Skip to main content

Υπουργείο Μεταφορών: Προσωρινή λύση για άγονες γραμμές

Φημολογείται ότι η παράταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλος του 2009.
Προσωρινή λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργούταν με τις άγονες γραμμές από την πρώτη Οκτωβρίου, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλος Νοεμβρίου, υφιστάμενη σύμβαση που έληγε την 1η Οκτωβρίου και επομένως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, αναλαμβάνουν τη διασφάλιση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και μηχανισμό, της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών.

Ωστόσο, σενάρια θέλουν η παράταση να διαρκέσει μέχρι τέλος του 2009, ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη: Η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στις ελληνικές άγονες γραμμές. Το γεγονός ότι οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρησιακή προετοιμασία και το στόλο της «Olympic Air», της θυγατρικής εταιρείας που συστάθηκε για τις ανάγκες της αποκρατικοποίησης. Την πρόταση της «Olympic Air» προς τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, χωρίς καμία κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο.

Η μεταβατική αυτή λύση την οποία προέκρινε ο κ. Στυλιανίδης, καταλήγει η ανακοίνωση, διασφαλίζει αφενός μεν αξιόπιστες πτήσεις για το σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφετέρου δε τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές»