Skip to main content

ΥΠΠΟ: Σύσκεψη για τα αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στη Μονεμβασία

Επιταχύνονται οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης, με τη συνολική επένδυση για έργα πολιτισμού στην περιοχή να ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ

Επιταχύνονται τα αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στη Μονεμβασία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Την άμεση δημοπράτηση του έργου του τελεφερίκ στο Βράχο της Μονεμβασίας, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογούν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μονεμβασίας. Το έργο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της Άνω Πόλης Μονεμβασίας και θα την καταστήσει προσβάσιμη σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑΜΕΑ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης, με τη συνολική επένδυση για έργα πολιτισμού στην περιοχή να ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ.

Για το έργο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Πάρνωνας». Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την 'Ανω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας και την επίσημη εκκίνηση των εργασιών για άλλα δύο εμβληματικά έργα πολιτισμού: τον φωτισμό των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασίας και τη μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε μουσείο αφιερωμένο στην μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων Θέμης Βλαχούλης, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.