Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υψηλές πτήσεις για τα κοσμηματοπωλεία - Πώς κινήθηκε ο κλάδος το 2022

Κατά 30% αυξήθηκε ο τζίρος των κοσμηματοπωλείων της πόλης φέτος έναντι του 2021 - Στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις, τι επιλέγουν οι καταναλωτές

Αύξηση κατά 30% εκτιμάται ότι κατέγραψαν το 2022 οι τζίροι των κοσμηματοπωλείων της Θεσσαλονίκης έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με τους καταναλωτές να επιλέγουν κατά κύριο τα πιο οικονομικά είδη.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) Πέτρος Καλπακίδης στο πλαίσιο γεύματος σε δημοσιογράφους με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα οι πωλήσεις της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, χαρίζοντας χαμόγελα στους ανθρώπους του κλάδου που βλέπουν την κίνηση στα καταστήματα τους να επανέρχεται στην προ πανδημίας εποχή.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά για τα καταστήματα του κλάδου που βρίσκονται σε νησιά, που φέτος βούλιαξαν από τουρίστες. Όσο για το τι επιλέγουν οι καταναλωτές, όπως εξήγησε ο κ. Καλπακίδης πρόκειται κυρίως για οικονομικά είδη που κινούνται στα όρια των 300 - 400 ευρώ. Άκρως θετικά κινούνται και οι πωλήσεις των ρολογιών που σε κάποιες περιπτώσεις καταστημάτων φαίνεται να καταγράφουν ακόμη υψηλότερους ρυθμούς αύξησης έναντι αυτών των κοσμημάτων.

Πάντως παρά τα μηνύματα που εκπέμπει ο κλάδος αναφορικά με τις πωλήσεις και την κινητικότητα, οι άνθρωποι του κλάδου δεν σταματούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΒΑΚΩ προτείνει τον περιορισμό της λειτουργίας των φωτεινών επιγραφών στα καταστήματα του κλάδου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και για τον φόρο πολυτελείας, που αποτελεί αγκάθι για το ελληνικό κόσμημα. «Η πολιτεία οφείλει να αναδείξει το ελληνικό κόσμημα καταργώντας το φόρο πολυτελείας, ο οποίος είναι αντιαναπτυξιακός. Το αγοραστικό κοινό, σε μια προσπάθεια αναζήτησης καλύτερων τιμών φαίνεται να προτιμά την Τουρκία για κοσμήματα των οποίων το κόστος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Καλπακίδης.