Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΖΑΕΦ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της στάσης του προς τη γείτονα.

Την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη χώρα του εξέφρασε σε συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist και θα συναντηθεί σήμερα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα έχει στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο Euronews, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία. «Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος», σημειώνει μεταξύ άλλων, και προσθέτει ότι όσα έχει κάνει από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι «μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους του εξήγησε ότι από δω και πέρα σημασία έχει η συνεργασία και η βελτίωση της ζωής των πολιτών των δύο χωρών.

«Μέχρι τώρα είχα την ευκαιρία να κάνω δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπε: ''Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες''».

Τέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι θα αλλάξει η ονομασία του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας και υπογραμμίζει ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αλλάξει πολλά.

«Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το ''Βόρεια Μακεδονία''. Οι δρόμοι, οι πινακίδες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάσει της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μία επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην Ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα. Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία τριών ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι Ζόραν Ζάεφ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ