Skip to main content

Ζάεφ στον Economist: Καλό παράδειγμα για την ΕΕ η Συμφωνία των Πρεσπών

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ανάγκη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράψαμε με τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς επιλύονται οι διαφορές μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα του 26ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist, το οποίο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αττικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εμπειρογνώμονες της χώρας του που ασχολούνται με τις διαφορές που υπάρχουν με τη Βουλγαρία, μαζί με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, θα αποδεχτούν τη γαλλική πρόταση για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και εκτίμησε ότι σύντομα η γλώσσα της γειτονικής χώρας, η «μακεδονική» όπως είπε, θα είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών της Ε.Ε.

«Να αδράξουμε την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και εξέφρασε την ευχή όλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν πλήρη και ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν 17 χρόνια όπως εμείς».

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανών θα φέρουν μεγάλο όφελος τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα», δήλωσε ο Ζάεφ και παράλληλα συνεχάρη την Ουκρανία και τη Μολδαβία που μπήκαν σε καθεστώς χωρών υπό ένταξη.