Skip to main content

Ζαχαράκη από Βρυξέλλες: Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος

Η υπουργός κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση

Την πεποίθησή της ότι «η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι συμπληρωματικοί στόχοι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλει και νοιάζεται να μην μείνει πίσω κανένας Ευρωπαίος πολίτης», εξέφρασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προσερχόμενη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τις κοινωνικές επενδύσεις, την κοινωνική σύγκλιση, τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική σταθεροποίηση.

Διαβάστε- Χατζηδάκης από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ανάπτυξη ως εργαλείο για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

Η κυρία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της που βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Εcofin και Epsco, όπου υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι και τόνισε ότι «θα μιλήσουμε για το ουσιαστικότερο ευρωπαϊκό κεφάλαιο: τον άνθρωπο και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης και επανένταξης, της εισόδου στην αγορά εργασίας».

Συμπλήρωσε δε ότι «οι όροι συνοχή και ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντικρουόμενοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Από τις τοποθετήσεις όλων μας, στο Συμβούλιο θα φανεί πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Επενδύοντας στις πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δυναμικής, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε πολίτη χωριστά ώστε ο καθένας να αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και φροντίζει ώστε κανείς Ευρωπαίος πολίτης, να μην μείνει πίσω».


Η  υπουργός κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην εργασία γυναικών, ευάλωτων ομάδων και άτομα με αναπηρία.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

«Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη παρουσιάζοντας στους συναδέλφους της, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ευάλωτων ομάδων, Ρομά, ηλικιωμένων κ.ά.

Ειδικότερα ως προς την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας η υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Εστιάζοντας στις πρόνοιες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικότερα γυναικών με παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ