Skip to main content

Ζαχαράκη: Σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε έργα τα οποία συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός

Η δημιουργία νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε κάθε επίπεδο, με πολιτικές συμπερίληψης, στεγαστικά προγράμματα, αλλά και η κάρτα αναπηρίας ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας τη σύνδεσή τους με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης,  στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

«Αν θα έπρεπε σήμερα να μιλήσω για τη σύνδεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ξεχώριζα σίγουρα τα χρήματα που είναι για δημιουργία νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πάνω από 70 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη. «Πάρα πολλά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συγκεκριμένα 138 εκατ. θα πάνε στα ζητήματα αναπηρίας. Δεν μπορούμε να εκλαμβάνουμε ένα κράτος που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι λειτουργεί ισότιμα όταν υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε έργα τα οποία συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο, εκεί που συχνά νομίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι λίγο απρόσωπα, είπε η υπουργός. «Πολύ σημαντικό θέμα η στεγαστική πολιτική: εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ήδη συμπράξει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν βρεθεί 24 ακίνητα, που μόλις "συμβασιοποιηθεί" το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να διατεθούν, αφού ανακαινιστούν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε άτομα που μπορεί να είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, γυναίκες οι οποίες έχουν υπάρξει σε ξενώνα, σε νέους ανθρώπους που θέλουν στο ξεκίνημα της ζωής τους τη βοήθειά μας».

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, 53.000 συμπολίτες μας έχουν πάρει κάρτα αναπηρίας και σύντομα θα είναι και σε φυσική μορφή. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΑ, ανέφερε, τονίζοντας: Διαύγεια, διαφάνεια, δικαιοσύνη και μια συνεχής προσπάθεια ώστε οι πόροι να εξαντλούνται, να καίμε όλη τη βενζίνη που έχουμε, ώστε να ξοδέψουμε τα χρήματα εκεί που χρειάζονται, ιδίως των συμπολιτών μας με αναπηρία που αισθάνονται πολλές φορές ότι είναι ξεχασμένες και ξεχασμένοι. Το 2024 θα πρέπει να είναι η χρονιά που θα αυξήσουμε και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτόνομη διαβίωση.

Πηγή: ΑΠΕ