Skip to main content

Ζάκυνθος: Χωρίς νερό η πόλη – Ψάχνουν το σημείο εισροής πετρελαίου

Κάτοικοι αναγκάζονται και προμηθεύονται νερό από υδροφόρες

Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται τα προβλήματα ύδρευσης στην πόλη της Ζακύνθου, καθώς δεν έχει ακόμη εντοπιστεί το σημείο εισροής πετρελαίου στο δίκτυο, με αποτέλεσμα οι εκσκαφές να παρατείνονται, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Κάτοικοι αναγκάζονται και προμηθεύονται νερό από υδροφόρες ενώ οι τελευταίες τομές αποκάλυψαν επιπλέον προβλήματα: τρύπες σε σιδερένιο αγωγό ύδρευσης και πλαστικούς αγωγούς αποχέτευσης ομβρίων υδάτων σε συναρμογή με τσιμεντένιο οχετό «με εμφανές κενό στο κάτω μέρος».

Από το κενό κάτω από τους αγωγούς αποχέτευσης διέρχονταν τα όμβρια ύδατα και κατέληγαν πάνω στον σιδερένιο αγωγό (Φ500) με αποτέλεσμα –σε συνδυασμό με τις τρεις τρύπες– να προκαλείται ανάμειξη των ομβρίων με τον αγωγό ύδατος.

Η ΔΕΥΑΖ ενημέρωσε ότι οι τρύπες κλείστηκαν και σφραγίστηκαν οι εισροές.

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Ζακύνθου, συνεχίζεται το πλύσιμο των αγωγών σε όλη την πόλη, ενώ θα ληφθούν και νέα δείγματα. Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου υδροφόρες θα δίνουν νερό σε όλους όσοι βρίσκονται στις οδούς: Καποδιστρίου έως Κρυονέρι, Καποδιστρίου έως Αστυνομία, Αστυνομία έως Λογοθετών, Λογοθετών έως πόταμι.

Η χορήγηση νερού θα είναι καθημερινή και θα αρχίζει από την περιοχή που θα τελειώνει το προηγούμενο βράδυ, καταλήγει στην ενημέρωσή της στους πολίτες του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύπανση οφείλεται σε εισροή πετρελαίου στο δίκτυο. Η ζημιά φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γεμίσματος δεξαμενής, όταν ποσότητα πετρελαίου χύθηκε στον δρόμο και από το δίκτυο ομβρίων εισέρρευσε στο δίκτυο ύδρευσης, λόγω ραγισμένου σωλήνα.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει τη Ζάκυνθο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για ένα μήνα, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.