Skip to main content

Ζέρβας για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της αλληλεγγύης, της αποδοχής, της αγάπης

«Η κοινωνία μας πρέπει να δείχνει μια μεγάλη αγκαλιά στους πρόσφυγες, στα προσφυγόπουλα»

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της αγάπης», είναι το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμμετέχοντας σήμερα στις εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο δημαρχείο και στο Πεδίον του Άρεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Γιώργου Τσούνη.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και ανέλαβε τη δέσμευση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κάθε φορέα που μέσα από τη δράση του προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων. Ήδη, όπως ανέφερε, γίνεται σημαντική και συστηματική δουλειά στον τομέα αυτό, με τον dήμο Θεσσαλονίκης να στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο την κοινωνική ένταξη των οικογενειών.

«Και μέσα από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, ώστε οι οικογένειες να νιώθουν θαλπωρή, τα παιδιά να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους και να μη στερηθούν τίποτε περαιτέρω από όσα στερήθηκαν εξαιτίας της προσφυγιάς», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Image

Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ως εγγονός προσφύγων κι ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, «στην πόλη που έδειξε πάντα αλληλεγγύη κι αγάπη στους πρόσφυγες», στηρίζει κάθε προσπάθεια για κοινωνική ένταξη. «Η κοινωνία μας πρέπει να δείχνει μια μεγάλη αγκαλιά στους πρόσφυγες, στα προσφυγόπουλα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσε και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Οι εκδηλώσεις στον χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου και στο Πεδίον του Άρεως οργανώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται υπό το βάρος του ναυαγίου στην Πύλο, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος της UNICEF «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» (All Children in Education – ACE).

Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν περιλαμβάνουν παιχνίδια γνωριμίας και γλωσσομάθειας, αθλοπαιδιές, επιδαπέδιο σκάκι, εργαστήρια STEM και γεωγραφίας και δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Image