Skip to main content

Ζημίες 150 εκατ.ευρώ για την ελληνική γουνοποιία εξαιτίας της κρίσης

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει χαθεί το 40% της αξίας των εμπορευμάτων των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, ενώ κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν και οι εξαωγές. Πακέτο στήριξης ζητεί ο κλάδος.

Ζημίες ύψους 150 εκατ.ευρώ υπολογίζεται ότι μετρούν οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει χαθεί το 40% της αξίας των εμπορευμάτων των επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», κ.Ηρακλής Καλλισθένης, οι εξαγωγές γούνας παρουσιάζουν κάθετη πτώση, η οποία έφθανε μέχρι τον Ιούλιο στο 60%. «Τον Αύγουστο πήραμε μια ανάσα και στη συνέχεια στις δυο δημοπρασίες, που έγιναν σε Δανία και Φινλανδία είχαμε τη διπλάσια συμμετοχή σε σχέση με άλλες δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, το 8% των συνολικών εμπορευμάτων αγοράστηκαν από Έλληνες. Προσδοκούμε, τώρα, σε ένα κρύο χειμώνα σε Ρωσία και Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε», επισημαίνει ο κ.Καλλισθένης.

 

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να διασωθεί ο κλάδος της γουνοποιίας, στον οποίο απασχολούνται περί τα 5.000 άτομα στη Δυτική Μακεδονία. «Ζητούμε τη βοήθεια της πολιτείας, προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τις απώλειες στις εξαγωγές και να κλείσουμε τη χρονιά με μια πτώση της τάξεως του 20%. Μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε», προσθέτει ο κ.Καλλισθένης. Ο κ.Καλλισθένης σημειώνει ότι η εξαγγελία του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Αύγουστο του προγράμματος χορήγησης κεφαλαίων κίνησης ύψους 2 δισ.ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν υλοποιήθηκε ποτέέμεινε κενό γράμμα, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των τραπεζών στις μέχρι σήμερα αιτήσεις των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

 

Οι φορείς του κλάδου της γούνας ζητούν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης στα πρότυπα του πακέτου των 70 εκατ.ευρώ, που δόθηκε ως εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε 202 επιχειρήσεις γούνας της Δυτικής Μακεδονίας για τη ρύθμιση των οφειλών τους, μέσα από τη σύναψη δανείου με ευνοϊκούς όρους και για την απόκτηση νέων κεφαλαίων κίνησης. Προτείνουν, δε, να υπάρξει χρηματοδότηση και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ώστε να εξασφαλίσουν κάποια ρευστότητα και να καταφέρουν να ανασάνουν. «Με ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ.ευρώ οι επιχειρήσεις θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση. Η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλη και δεν αποκαθιστάται σε ένα ή δυο χρόνια. Θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι οι γουνοποιοί να σταθούν στα πόδια τους», διευκρινίζει ο κ.Καλλισθένης.

 

Οι φορείς  ζητούν ακόμη από τη νέα κυβέρνηση την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής γουνοποιίας με επιδότηση των εξαγωγών και ειδικό καθεστώς δασμολόγησης εισαγωγής εμπορευμάτων προς Ρωσία, καθώς και την άμεση στήριξη της απασχόλησης  με επιτάχυνση των σχετικών δράσεων του ΕΣΠΑ. Επίσης, υλοποίηση του προγράμματος για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το απόκομμα, αναστολή της καταβολής των υφισταμένων μέχρι σήμερα ληξιπροθέσμων και μη οφειλών των επιχειρήσεων, καθώς και αναστολή της καταβολής των υποχρεώσεων προς το δημόσιο για όσο διαρκεί η κρίση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.