Skip to main content

Ζημιές 3 εκατ. ευρώ ημερησίως στη Βουλγαρία από τα μπλόκα

Οικονομικές ζημίες τριών εκατ. ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ
Οικονομικές ζημίες τριών εκατ. ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ανακοίνωσε πως, σήμερα, συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο, που θα αποτιμήσει τις απώλειες για τη Βουλγαρία, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών, στις 18 Ιανουαρίου.

«Το αρχικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ που ζήτησε ως αποζημίωση (σ.σ. από το ελληνικό κράτος) ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, έχει ως βάση την υπόθεση ότι το κλείσιμο των συνόρων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες», είπε ο κ.
Ναϊντένοφ.

Ο υπουργός επανέλαβε πως η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς, όπως είπε, «με το κλείσιμο των συνόρων δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση ανθρώπων και αγαθών, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το θέμα τη δικαστική οδό, μέσω της οποίας η Βουλγαρία ή άλλοι οργανισμοί ενδέχεται να αναζητήσουν τρόπους για τη λήψη αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι επιχειρηματίες μπορούν να δίνουν στοιχεία για τις απώλειες που έχουν, λόγω του κλεισίματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα», περισσότερα από 200 TIR φορτηγά, σχηματίζουν ουρά άνω των τριών χιλιομέτρων, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Μπλαγκόεβγκραντ και ο επικεφαλής του σταθμού στα Κούλατα, Γιόρνταν Νεντιάλκοφ, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, το τελωνείο στον Προμαχώνα, όπου διαπίστωσαν, όπως δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ πως «οι αγρότες είχαν εγκαταλείψει τα τρακτέρ που αποκλείουν τα σύνορα».

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε σημερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για να συζητήσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για τη Βουλγαρία από τα μπλόκα των αγροτών και το κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με πρωτοβουλία του βούλγαρου πρωθυπουργού, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον υπεύθυνο τρόπο που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η ΝΔ το θέμα αυτό, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς τον ενημέρωσε πως αν και ο ίδιος συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά του κλεισίματος των δρόμων που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στα γειτονικά κράτη.

Οι δύο άνδρες διατηρούν φιλικές σχέσεις και μάλιστα είχαν συναντηθεί και στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόνη.