Skip to main content

Λιου σε Τσίπρα: Ζητήστε από το ΔΝΤ να σας... ξανάρθει!

Τα επιχειρήματα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την ολική επαναφορά του ΔΝΤ και οι σοβαροί ενδοιασμοί της ελληνικής πλευράς.

Επισήμως, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, λόγω αυτής καθαυτής της φύσης της πληροφορίας. Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επιμένουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει, ως επίσημη κυβέρνηση, τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, ως γνωστόν, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το επιχείρημα που φέρεται να επικαλέστηκε, ήταν απλό: Από τη στιγμή που το ΔΝΤ συντάσσεται με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την περικοπή του χρέους, πρέπει να δώσει το παρών» στη διαδικασία. Κι αυτό γιατί θα είναι ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή την δύσκολη περίσταση.

Βέβαια, εν προκειμένω, υπάρχει και ο αντίλογος, που κάνει την Αθήνα επιφυλακτική. Σε τι συνίσταται; Στο γεγονός ότι θα είναι πολύ σκληρό στις απαιτήσεις του για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που ισχύει στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως επιμένει: «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα». Το δήλωσε πρόσφατα και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  Τι άλλο είπε; Οτι το νέο μεσοπρόθεσμο και το θέμα με τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουν οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.

Οταν ρωτήθηκε για το χρέος, είπε απλά ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη ρύθμιση του.