Skip to main content

Αυστρία: 31 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021 - Αυξήθηκαν ανησυχητικά την τελευταία δεκαετία

Στην Αυστρία από το 2010 ως το 2020 συνολικά 319 γυναίκες δολοφονήθηκαν, στην πλειονότητά τους από νυν ή από πρώην συζύγους.

Σε συνολικά 31 ανήλθαν οι επισήμως καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες το 2021 στην Αυστρία, ενώ κατά την περίοδο μεταξύ 2010 και 2020 σχεδόν 320 γυναίκες εφονεύθησαν στη χώρα, στην πλειονότητά τους από νυν ή πρώην συζύγους.

Τα στοιχεία συγκλονίζουν, πολύ δε περισσότερο εάν λάβει κανείς υπόψη του τον σχετικό μικρό πληθυσμό της Αυστρίας (των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων) αλλά και το γεγονός ότι οι δολοφονίες γενικώς στη χώρα δεν είναι πολλές εάν συγκριθούν εκείνες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.  

Έπειτα από πολλά χρόνια άρνησης, η Αυστρία ήρθε αντιμέτωπη με ένα παράδοξο: Οι φόνοι που καταγράφονται εκεί είναι λίγοι αλλά πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες.

Στην Αυστρία από το 2010 ως το 2020 συνολικά 319 γυναίκες φονεύθηκαν, στην πλειονότητά τους από νυν ή πρώην συζύγους. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, βάσει των στοιχείων της Eurostat.

Το θέμα ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας έπειτα από κάποια ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα. Στις 5 Μαρτίου 2021 ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης γυναίκας, της Ναντίν Β., προσπάθησε να την στραγγαλίσει με ένα καλώδιο και στη συνέχεια να την κάψει ζωντανή. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της ένα μήνα αργότερα.

Τον Απρίλιο ένας άνδρας συνελήφθη επειδή σκότωσε την πρώην σύντροφό του, μητέρα δύο παιδιών. Ο 43χρονος άνδρας, που καταδικάστηκε σε ισόβια, ήταν ήδη γνωστός στις αρχές αφού μια βουλευτής των Οικολόγων είχε δημοσιεύσει το 2018 χυδαία μηνύματα που της είχε στείλει στο Facebook.

Έκτοτε ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και η κυβέρνηση της Αυστρίας ενέτεινε τις προσπάθειές της, προσφέροντας σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστεί η βία εναντίον των γυναικών.