Skip to main content

Αμυράς: Τρέχουμε για να προστατέψουμε τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι στις μεικτές ζώνες θα επιλεχθούν ποικιλίες βραδύκαυστες και πυράντοχες γύρω από τους οικισμούς

Με γρήγορους χρόνους και άμεσες ενέργειες για να προληφθούν οι βροχές του φθινοπώρου στις πληγείσες περιοχές, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Τρέχουμε με τον χρόνο, είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να προστατέψουμε αυτές οι περιοχές από τις πλημμύρες», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Το πρώτο είναι να καθαριστούν οι περιοχές από τα καμένα δέντρα και αυτό γίνεται άμεσα. Ήδη μπαίνουν συνεργεία και καθαρίζουν στην Αρχαία Ολυμπία, στο Τατόι, στην Πάρνηθα και μπαίνουν και στις υπόλοιπες περιοχές, που περίμεναν να σβήσουν οι φωτιές. Ακολουθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα, με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα. «Σε αυτά όλα τα έργα, απευθύνουμε πρόσκληση στους δασικούς συνεταιρισμούς στις περιοχές που επλήγησαν και όσο αφορά στην Εύβοια, ιδιαίτερα στους ρητινοκαλλιεργητές, που είναι μια ευαίσθητη ομάδα που χτυπήθηκε».

«Αποφασίσαμε και μια έκτακτη οικονομική βοήθεια 3,7 εκατ. ευρώ σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι 840 στην Βόρεια Εύβοια και άλλοι 100 σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δούλευαν με τα πευκοδάση και επεξεργαζόμαστε τρόπους να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί έχουμε λάβει υπόψη ότι για τα επόμενα 15 χρόνια χάνουν το εισόδημά τους από το ρετσίνι και ήταν κρίσιμοι παράγοντες δεδομένου ότι κρατούσαν το δάσος σε μια ισορροπία».

Το τρίτο βήμα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα βαρέος τύπου με τσιμεντένιες κατασκευές και υπάρχουν και μικρότερα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εμπλακούν και οι άνθρωποι των δασικών συνεταιρισμών.

«Επιπλέον, με την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο υπ. Περιβάλλοντος τώρα, έχουμε κάθετο έλεγχο, κάθετη οργάνωση και ταχύτατη μεταφορά της πληροφορίας και της απόφασης».

Ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετώπισε εμπράκτως την κλιματική κρίση, ως έναν παράγοντα υψίστης προτεραιότητας. «Γι’ αυτό άλλωστε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δύο εμβληματικά έργα που τώρα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και τα οποία θα τα προσαρμόσουμε και διαφοροποιήσουμε σε σχέση με την πραγματικότητα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Έχουμε το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, ύψους 200 εκατ.€, για 165.000-200.000 στρέμματα γης που θα αναδασώσουμε, όπως επίσης έχουμε ένα κονδύλι περίπου 100 εκατ.€ για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην χώρα, διότι μιλάμε για την κλιματική κρίση, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή έρχεται χέρι χέρι με την αποδυνάμωση της βιοποικιλότητας». Πρώτη προτεραιότητα του εθνικού σχεδίου αναδασώσεως θα αποτελέσουν οι πληγείσες περιοχές.

Ετοιμάζεται κλιματικός νόμος

«Θα φτιάξουμε έναν κλιματικό νόμο, με τον οποίο όλες οι δράσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα περνάνε μέσα από το φίλτρο του εάν μια δραστηριότητα οικονομική ή άλλης φύσεως, ευνοεί ή αντιθέτως δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο νόμος αυτός θα προκύψει μέσα από διαβούλευση με φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα και τους παράγοντες που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επαναφέρονται οι μονάδες πρώτης προσβολής της φωτιάς

Στο παρελθόν, οι δασικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην πρώτη αντιμετώπιση της φωτιάς γιατί είχαν συνεργεία μέσα στο δάσος με ειδικά οχήματα, αυτό θα επανέλθει. Η πρώτη προσβολή να γίνεται μέσα στο δάσος από τους ανθρώπους του δάσους. Θα είναι η άμεση δράση κατά των πυρκαγιών.

«Για τις μεικτές ζώνες, θα βάλουμε πλατύφυλλα, θα επιλέξουμε ποικιλίες βραδύκαυστες και πυράντοχες έτσι ώστε να υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τους οικισμούς αλλά και σε κρίσιμα σημεία των βουνών για να ανακόπτεται το πέρασμα της φωτιάς», είπε τέλος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ertnews.gr