Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
x

ANAKINRA: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID

Μεταξύ 130 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε Anakinra, το 80% δεν παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια και επομένως δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ

Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης μελέτης που πραγματοποίησε ομάδα Ελλήνων λοιμωξιολόγων και παθολόγων για τη συμβολή της δραστικής ουσίας Anakinra στην ηπιότερη νόσηση ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξίας Καλαϊτζή για την εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, τα πρώτα στοιχεία της μελέτης μεταξύ 130 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε Anakinra, δείχνουν ότι το 80% δεν παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια και επομένως δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης, «εφόσον τα πρώτα αποτελέσματα επαληθευθούν θα επιτευχθεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας».

Η συγκεκριμένη ουσία που μέχρι τώρα ήταν γνωστή για τη θεραπεία ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα στρέφεται εναντίον της υπερπαραγωγής κυτταροκινών που παράγει ο οργανισμός των σοβαρά νοσούντων από κορωνοϊό και στρέφεται εναντίον του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης θα συγκριθούν ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο με άλλους που δεν το λαμβάνουν και εφόσον τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν η δραστική ουσία θα πάρει έγκριση προσθέτοντας ακόμη ένα φάρμακο κατά του κορωνοϊού στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων.

«Θα είναι και ένα όπλο για να αποσυμφορηθούν οι εντατικές», υπογράμμισε ο κ. Μεταλλίδης ο οποίος παράλληλα έστειλε το μήνυμα της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων για τον έλεγχο της πανδημίας. Εφόσον ως τα τέλη του μήνα συμπληρωθεί ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται για την εγκριτική φάση της μελέτης -η οποία πραγματοποιείται με πρωτεργάτη τον καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Γιαμμαρέλο - θα ξεκινήσει η ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων ίσως και εντός Μαρτίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ