Skip to main content

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από τον Moody’s - Βλέπει ανάπτυξη 5,3% φέτος, 1,8% το 2023

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των διαρθρωτικών βελτιώσεων στην ελληνική οικονομία προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των διαρθρωτικών βελτιώσεων στην ελληνική οικονομία καθώς και των σημαντικών βελτιώσεων στην ποιότητα του ενεργητικού και της κερδοφορίας των τραπεζών. Η θετική αυτή κίνηση, όπως επισημαίνει, αποτυπώνει επίσης την άποψη για καλύτερα ποσοστά ανάκτησης σε ένα σενάριο εξυγίανσης των τραπεζών. Η σημαντική μείωση των ΝPEs κάνει τις ελληνικές τράπεζες καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους αντίθετους ανέμους και προκλήσεις. Ετσι, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε Βa2 από Β1, της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba3 από Β2, της Εθνικής σε Ba2 από Ba3, της Eurobank σε Ba2 από Ba3, της Attica σε Caa1 από Caa2 και της Παγκρήτιας σε Β3 από Caa2. Οσον αφορά την οικονομία, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 5,3% φέτος, ενώ αν και το 2023 η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8%, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.775.664 κλήσεις σε 15 μήνες στο 1555

Αγγιξαν τα 3,5 εκατομμύρια οι απαντημένες κλήσεις που δέχθηκε από ασφαλισμένους, ανέργους, συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων – παροχών ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας, 1555. Συνολικά, από τις 29 Ιουλίου 2021 ώς και τις 31 Οκτωβρίου 2022, το 1555 έχει δεχθεί 3.775.664 κλήσεις, από τις οποίες έχουν απαντηθεί 3.498.238. Το 99,4% του συνόλου έχει απαντηθεί είτε κατά τη διάρκεια της κλήσης είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,6% αφορά προσωποποιημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζονται ομάδες στελεχών του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.
Μέσω gov.gr η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη

Μέσω του gov.gr είναι δυνατή η ψηφιακή θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη. Πρόκειται για το έγγραφο που είναι απαραίτητο σε ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και επαγγελματικά σωματεία για την ηλεκτροδότηση κατοικιών ή επιχειρήσεων. Την υπεύθυνη δήλωση υπογράφουν ηλεκτρονικά, μέσω gov.gr, ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης που συντάσσει το έγγραφο, ο εκπρόσωπος του οικείου επαγγελματικού σωματείου και προαιρετικά ο χρήστης της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Εντός της εβδομάδας η απόφαση για ΛΑΡΚΟ

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τον επενδυτή που θα αναλάβει την υπερχρεωμένη μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ειδικός διαχειριστής –οι οποίοι διενεργούν τους δύο διαγωνισμούς, για την εκμίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και την πώληση των μεταλλείων αντίστοιχα– θα κατοχυρώσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον διαγωνισμό στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings. Ο έτερος υποψήφιος –που έχει καταθέσει προσφορά μόνο για τα μεταλλεία–, η Commodity & Mining Insight Ireland, φέρεται να αντιμετωπίζει θέματα με την εγγυητική επιστολή που έχει προσκομίσει, κατόπιν και σχετικής ένστασης από τους ανταγωνιστές της.

Επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του με τη Morgan Stanley για τη διοργάνωση του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022, στο συνεδριακό κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος είναι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα. Θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς και συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναμένεται επίσης να παρευρεθούν.