Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το χριστουγεννιάτικο χωριό στο λιμάνι– Βολές για «κιτς αισθητική»

Η εγκατάσταση του χριστουγεννιάτικου χωριού στον Α' Προβλήτα του λιμανιού έχει προκαλέσει αντιδράσεις - Τι λέει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το χριστουγεννιάτικο πάρκο που έχει στηθεί στην Α' προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί κατασκευές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για εμπορική χρήση, καθώς και παιχνίδια όπως συγκρουόμενα, αυτοκινητάκια, καρουζέλ, κούνιες, πατινάζ, τρενάκι, ενώ έχουν στηθεί και φιγούρες οι οποίες αναπαριστούν σκηνές από τη γέννηση του Χριστού, όπως οι μάγοι με τα δώρα και άλλες βιβλικές μορφές.

Ο χώρος παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στην ευθύνη του οποίου είναι η διαχείριση της ζώνης λιμένος, έναντι σχετικού τιμήματος, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης Θανάσης Τσέτης, μιλώντας στη Voria.gr, δήλωσε ότι η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς και των παιχνιδιών, τηρεί όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας καθώς υπάρχουν οι υπεύθυνες δηλώσεις από μηχανικούς και έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης λέγοντας ότι οι πολίτες και τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στο χώρο της Α' προβλήτας, όμως όταν θελήσουν να κάνουν χρήση των παιχνιδιών οι υπάλληλοι του πάρκου θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα rapid test. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο επί τόπου καθώς θα υπάρχει ιδιωτικό εργαστήριο. Αναφορικά με τα παιδιά από 4-17 ετών, θα πρέπει να έχουν self test 24 ωρών, το οποίο θα έχει δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Πάντως, η εγκατάσταση ενός τέτοιου τύπου χριστουγεννιάτικου χωριού σε έναν χώρο που έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κινήσεις πολιτών σε σχέση με την αισθητική του. Σχολιάζοντας σχετικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας τονίζει ότι το ζήτημα της αισθητικής είναι κάτι υποκειμενικό και σημειώνει: «Βλέπω κάποιους που πιθανόν δεν τους αρέσει τίποτα στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας ξεκαθαρίζει στη Voria.gr ότι ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε χώρους οι οποίοι βρίσκονται εντός της ζώνης λιμένος. «Οι συγκεκριμένοι χώροι του λιμανιού ακολουθούν τη δική της νομοθεσία που εμπίπτει στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Ο δήμος δεν αδειοδοτεί τίποτα που βρίσκεται μέσα στο χώρο της ζώνης λιμένος. Ούτε τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται μέσα στο λιμάνι αδειοδοτούνται από εμάς ούτε και λαμβάνουμε τέλη από τα τραπεζοκαθίσματα εντός του λιμανιού, οπότε όλη η αγορά των ψυχαγωγικών παιχνιδιών που έχει στηθεί μέσα στο λιμάνι δεν πέρασε από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο κ. Κούπκας.

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακύβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής χαρακτηρίζει τις κατασκευές ως «χριστουγεννιάτικο καρακιτσαριό». «Εμείς διαφωνούμε με όλη αυτή την εικόνα και την κίνηση που έγινε από την πλευρά του ΟΛΘ γιατί δεν τιμά την αισθητική της πόλης. Ο δήμος δεν είχε καμία εμπλοκή για την αδειοδότηση του χώρου. Με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με τον Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο δήμος έχει στην αποκλειστική χρήση τρία κτήρια», συμπληρώνει.

Την κάθετη αντίθεσή του εκφράζει και ο Πρόεδρος των «Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» Άκης Λαζάρου ο οποίος κάνει λόγο για «προσβλητική εικόνα» για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά τόσο του συγκεκριμένου χώρου όσο και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. «Είναι προσβολή να υπάρχουν τέτοιους είδους κατασκευάσματα, αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι τριτοκοσμική», τονίζει.

Το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, η είσοδος στην Α' προβλήτα θα γίνει ελεύθερα και θα υπάρχει εισιτήριο για τα παιχνίδια που θα λειτουργούν στους χώρους του.