Skip to main content

Άνω κάτω με το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Αιφνιδιασμός για μόνιμους πελάτες του πάρκινγκ, πολίτες και υπαλλήλους που έχουν ενεργές συμβάσεις - Τι λέει η εταιρεία που παραδίδει το πάρκινγκ

Αναστάτωση σε εκατοντάδες πολίτες και δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι χρησιμοποιούν το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη οι ιδιοκτήτες των ΙΧ οι οποίοι είναι μόνιμοι πελάτες του πάρκινγκ καθώς έχουν συνάψει συμβάσεις εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας, αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, βρήκαν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους ειδοποιητήριο με το οποίο τους καλούσαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους, το αργότερο έως χθες Δευτέρα, στις 10 το πρωί. Ο λόγος ήταν ότι ο δήμος ήθελε να παραλάβει τον χώρο στάθμευσης από τον προηγούμενο ανάδοχο προκειμένου να τον παραδώσει στον επόμενο ο οποίος αναδείχθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό. Ωστόσο η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής απέβη άκαρπη και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.

Αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις δηλώνει στη Voria.gr ο οδοντίατρος Γιώργος Καραμπίνας ο οποίος σταθμεύει μόνιμα το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ καθώς έχει σύμβαση έως και τον Απρίλιο του 2022. “Την Πέμπτη το απόγευμα βρήκα ειδοποιητήριο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μου ότι έπρεπε να το απομακρύνω το αργότερο ως τη Δευτέρα το πρωί. Ο υπάλληλος του πάρκινγκ μου είπε ότι αυτό γίνεται για να παραδοθεί το πάρκινγκ στον δήμο. Ωστόσο εγώ έχω ενεργή σύμβαση έως τον Απρίλιο. Επικοινώνησα με τον δήμο και κάποια υπάλληλος μου είπε ότι 'κακώς κάνατε τέτοια σύμβαση, πάτε στα δικαστήρια'. Δυστυχώς ο δήμος δεν έδειξε καμία διάθεση να μεριμνήσει για όλους εμάς οι οποίοι χρησιμοποιούμε το πάρκινγκ και έχουμε μάλιστα προπληρώσει”.

Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επιλέχθηκε, εν μέσω της Έκθεσης, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, για να κινηθεί αυτή η διαδικασία. Η Voria.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα ο οποίος ανέφερε ότι “πράγματι το πρωί της Δευτέρας πήγε η επιτροπή παραλαβής του πάρκινγκ, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε”. Δεν θέλησε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας ότι “πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι' αυτό το θέμα”.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας Δομοτεχνική η οποία διαχειρίζεται το πάρκινγκ από την αρχή της λειτουργίας του, εδώ και έντεκα χρόνια, “η εταιρεία ήταν σήμερα το πρωί εκεί προκειμένου να παραδώσει τον χώρο και τη λειτουργία του πάρκινγκ. Όμως από τον δήμο εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι είπαν πως ήρθαν απλώς να παραλάβουν τον χώρο. Δηλαδή δεν αναλάμβαναν καμία ευθύνη για τη λειτουργία του πάρκινγκ, για τον εξοπλισμό του, για τα αυτοκίνητα που είναι μέσα”.

Σύμφωνα με τον ίδιους κύκλους, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει αλληλογραφία μεταξύ του δήμου και της Δομοτεχνικής. Τελικά ορίστηκε ως ημερομηνία παράδοσης – παραλαβής η 13η Σεπτεμβρίου “όμως εκεί εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι χωρίς καμία εξουσιοδότηση. Ο αντιδήμαρχος, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής παραλαβής, δεν εμφανίστηκε καν. Εμείς θέλουμε να παραδώσουμε και να φύγουμε, αλλά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το τι θα συμβεί από 'κει και μετά. Διαφορετικά, όσο η άδεια λειτουργίας είναι στο όνομα της εταιρείας μας, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί, παρότι δεν θα λειτουργούμε πλέον το πάρκινγκ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της εταιρείας προσπαθεί εδώ και μέρες να επικοινωνήσει με τον αντιδήμαρχο κ. Κούπκα και τον γενικό γραμματέα κ. Φωτόπουλο, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για την παράδοση – παραλαβή, αλλά δεν απαντά κανείς. Όσον αφορά τους μόνιμους πελάτες του πάρκινγκ εκπρόσωπος της Δομοτεχνικής εξηγεί ότι οι συμβάσεις αυτές προφανώς και θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως τη λήξη τους. “Δεν μας είπε κανείς 'μην κάνετε συμβάσεις'. Άλλωστε, ό,τι έχει εισπραχθεί απ' αυτές, το 20% το έχει πάρει ο δήμος βάσει της σύμβασης παραχώρησης”.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου έγινε η ανακήρυξη του νέου αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει στο εξής τη διαχείριση του πάρκινγκ. Πρόκειται για την εταιρεία PARKING OTTO EE, που ήταν και η μοναδική η οποία κατέθεσε προσφορά και στην οποία κάτοχος του 99% είναι γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο της ένδυσης.