Skip to main content

Όλες οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη-Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Όλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου - Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη, καθώς έχει προγραμματιστεί πλήθος διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων σε ολόκληρη την πόλη από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων, κομμάτων και πολιτικών συλλογικοτήτων.

Η απεργία έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που στη Θεσσαλονίκη καλούν σε συγκέντρωση έξω από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, στις 10:30.

Σε εκείνο το σημείο θα συγκεντρωθούν τα σωματεία που συντάσσονται με τη διοίκηση του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ, όπως και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. «Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει! Ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα προβλήματα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Αντίστοιχα στη συγκέντρωση του ΕΚΘ θα βρεθούν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρχικώς θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10:00 στο μνημείο Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, και στη συνέχεια το μπλοκ του κόμματος θα βρεθεί και θα συμμετάσχει στην πορεία που καλείται έξω από το Εργατικό Κέντρο. «Όλοι και όλες στον δρόμο, διαλέγουμε ζωή και όχι επιβίωση. Τους ανατρέπουμε τώρα! Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή» επισημαίνει μεταξύ άλλων το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Τα σωματεία και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, όπως και τα μέλη και οι φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο θα βρίσκονται συνταξιούχοι, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αλλά και φοιτητές που έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή εκεί.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης. Συγκεκριμένα, στις 10:00 στην πλατεία Άθωνος, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και της Βιομηχανίας. Την ίδια ώρα στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το ΣΕΤΕΠΕ, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ένωση Λογιστών, ενώ στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ, το ΣΕΤΗΠ. Στις 9:45 στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τα σωματεία του Δημοσίου Θεσσαλονίκης.

Εξωκοινοβουλευτική αριστερά και αναρχικές συλλογικότητες στην Καμάρα

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00, στην Καμάρα, θα πραγματοποιήσουν εργατικά σωματεία, φοιτητές, το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και αναρχικές συλλογικότητες και ομάδες.

«Με την αντικαπιταλιστική αριστερά για την ανατροπή, για να ανοίξει ο δρόμος υπέρ των συμφερόντων της εργαζόμενης πλειοψηφίας από μια εξουσία των ίδιων των εργαζόμενων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για την απεργία της οργάνωσης ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση που συμμετέχει στη συγκέντρωση της Καμάρας.

Νωρίτερα, στις 09:00, το σωματείο βάσης εργαζόμενων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ, στη συμβολή των οδών Λέοντος Σοφού με Εγνατία. Στη συνέχεια καλούν στην απεργιακή διαμαρτυρία της Καμάρας.

ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα και ΟΚΔΕ

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, η ανεξάρτητη ενωτική ταξική κίνηση ΜΑΧΗ, η φεμινιστική ομάδα Sylvia Rivera αλλά και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετέχουν σε μετωπικά σχήματα.

Θα συγκεντρωθούν στις 10:00 στη συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτη με Φιλίππου, με σκοπό οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καμάρα, καθώς και άλλων δυνάμεων να συνενωθούν.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιήσουν και οι δυνάμεις της ΟΚΔΕ, στις 10:30.

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» και εκπαιδευτικοί στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση τις πρώτες πρωινές ώρες θα πραγματοποιήσουν οι απεργοί εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα».

Έπειτα από απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 06:00 έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι.

«Απεργούμε αγωνιστικά και δυναμικά στις 9 Νοέμβρη για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να στείλουμε το μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν θα περάσει η πολιτική που γεννάει ανεργία, φτώχεια και ανέχεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ακόμη, αύριο θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 09:00. «Οι αυταρχικές πρακτικές συνδέονται απευθείας με τις αντίστοιχες του υπουργείου Παιδείας, καθώς επιχειρείται η εφαρμογή εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από τα δικαστήρια, την αστυνομία, έχοντας απέναντι τον κόσμο της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς», σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Εμπόρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, τα καταστήματα της αγοράς θα μπορούν να είναι ανοιχτά εκείνη την ημέρα όπως και τα ταξί θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στην πόλη.

Πώς θα κινηθούν αύριο τα λεωφορεία

Χειρόφρενο τραβούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου λόγω της 24ωρης απεργίας, ενώ τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα κινηθούν στους δρόμους κανονικά.

Θα υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων, ενώ κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου. Η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, ενώ το Συνδικάτο θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων.   

»Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό».