Skip to main content

Από Αμβούργο και Βρέμη ξεκινάει την Άνοιξη του 2022 το cluster του ΣΕΒΕ

Αλλάζει η τακτική των κινήσεων προβολής των επιχειρήσεων που απαρτίζουν το cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής - Το business plan

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις τύπου roadshow και b2b προσανατολίζεται, πλέον, η Αγροδιατροφική Εξαγωγική Σύμπραξη, το cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής, που έχουν δημιουργήσει 18 επιχειρήσεις και φορείς από την Κεντρική Μακεδονία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Στη Γενική Συνέλευση του cluster, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης το βράδυ της περασμένης Τρίτης με την παρουσία του συνόλου των μελών, ελήφθη η απόφαση να αλλάξει η τακτική των κινήσεων προβολής των επιχειρήσεων που απαρτίζουν το cluster και, πλέον, αντί για συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως ήταν η αρχική απόφαση, να προχωρήσουν στοχευμένες δράσεις. Έτσι άμεσα θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το απαραίτητο αίτημα για να εγκριθούν οι αλλαγές στις δράσεις από εκθέσεις και συνέδρια σε roadshows, μιας και η πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ είναι ενταγμένη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2022, αλλά το πιθανότερο είναι να πάρει παράταση, τουλάχιστον ενός έτους.

Μάλιστα, στη Γενική Συνέλευση τα μέλη του cluster κατέληξαν στις πρώτες περιοχές που θα προσεγγίσουν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη εξόρμηση θα γίνει την προσεχή Άνοιξη στη Γερμανία, όπου θα βρεθούν κάπου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Θα ακολουθήσουν η Σκανδιναβία, με την επιλογή να είναι ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη και αργότερα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες. Τις ενέργειες συντονίζει ο γενικός διευθυντής του cluster Θόδωρος Τσαμουρτζής.

Αμβούργο και Βρέμη

Ειδικότερα στη Γερμανία το cluster του ΣΕΒΕ θα κινηθεί αρχικά στο Αμβούργο, την πόλη με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα και περίπου 5.000 χώρους εστίασης (εκ των οποίων τα 53 διαθέτουν αστέρια Μισελέν για την κουζίνα τους), θα αναζητηθούν πρωτοβουλίες στο πεδίο της HORECA, δηλαδή των ξενοδοχείων και της εστίασης. Θα ακολουθήσει στην ίδια αποστολή και η Βρέμη, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Bonsai, μιας εταιρείας ερευνών και τοποθέτησης (test market) προϊόντων σε σούπερ μάρκετ, η οποία θα υποστηρίξει τα μέλη του cluster να προσεγγίσουν τη γερμανική αγορά λιανεμπορίου. Το όφελος της ομαδικής παρουσίας είναι στην προκειμένη περίπτωση και οικονομικό, αφού το κόστος των ενεργειών θα διαμοιραστεί κι έτσι τόσο για όσους αποδειχθεί ότι μπορούν να μπουν στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ όσο και για όσους αποτύχουν η δαπάνη θα είναι περιορισμένη.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ακόμη τη διεύρυνση του cluster με νέα μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σήμερα δεν υπάρχουν στη σύνθεση του, ώστε η γκάμα στο καλάθι των προϊόντων του cluster να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης και αντιπροσωπευτική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν βολιδοσκοπήσεις και επαφές το αμέσως προσεχές διάστημα. «Μας έλειπε το συγκεκριμένο πλάνο για να απευθυνθούμε και σε άλλους, κάτι που τώρα πια υπάρχει» επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΔΣ της Αγροδιατροφικής Εξαγωγικής Σύμπραξης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επικεφαλής της εταιρείας Pelopac. Ο ίδιος αισθάνεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και από το ενδιαφέρον  μελών, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο cluster έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, υπό την έννοια ότι έχουν εμπειρίες από διεθνείς πρακτικές και γι’ αυτό στηρίζουν δημιουργικά την προσπάθεια».   

Το business plan

Αξίζει να σημειωθεί ότι το business plan, που έχει από τους συμμετέχοντες στο cluster του ΣΕΒΕ καλύπτει δύο χρονικές περιόδους: Η πρώτη είναι μέχρι τέλους του προγράμματος, σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα, μέχρι να λήξει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, διάστημα στο οποίο θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 1,123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η επιδότηση είναι γύρω στις 650.000 – 700.000 ευρώ και το υπόλοιπο συνιστά ίδια συμμετοχή. Η δεύτερη φάση, αφορά την προοπτική μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ειδικότερα το ποιες συνέργειες και υπηρεσίες θα μπορεί να προσφέρει το cluster στα μέλη του ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και να αποτελέσει σύμπραξη με προοπτική. Υψηλής προτεραιότητας θέματα θεωρούνται τα ερευνητικά, τα περιβαλλοντικά και ασφαλώς η προβολή των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Επίσης, η συλλογή και διάθεση πληροφοριών για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες αγορές, σε συνεργασία με αξιόπιστους ερευνητικούς οργανισμούς, αναμένεται να αποτελέσει βασική αποστολή του cluster.      

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του cluster αγροδιατροφής του ΣΕΒΕ έχει την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Pelopac), αντιπρόεδρος ο Χρήστος Βογιάννου (Provil), διαχειριστής ο Αλέξανδρος Μενεξόπουλος (Αφοί Μενεξόπουλοι) και μέλη ο Δημήτρης Στρατάκης (Unismack) και ο Αντώνης Βεζύρογλου (Βεζύρογλου Αντώνης και Σία ΕΕ). Εταίροι στο cluster εκτός από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ είναι οι: Οlymp-Κωνσταντόπουλος, Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Agrolab AE, Αλτέρρα ΑΕ, Βιοαγρός ΑΕ, ΖΑΝΑΕ, γαλακτοβιομηχανία Κουκάκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΕΚΕΤΑ, Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.