Skip to main content

Από τα μονοκλωνικά στο χάπι: Τι σημαίνει η στροφή στην επιλογή θεραπειών για τον κορωνοϊό

Τι δήλωσε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος αναφορικά με την αλλαγή στην επιλογή των θεραπειών κατά του κορωνοϊού μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας.

του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Σκεπτικισμό δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την στροφή στην επιλογή των θεραπειών για τον κορωνοϊό κι από το «πάγωμα» των μονοκλωνικών αντισωμάτων οδεύουμε ολοταχώς στα προμήθεια των χαπιών μολνουπιραβίρης.

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκανε γνωστό πως αφενός ολοκληρώθηκε η χορήγηση των παρτίδων μονοκλωνικών σε ασθενείς αφετέρου η χώρα μας προχωρά στην προμήθεια θεραπειών της μολνουπιραβίρης. Μάλιστα, χτες η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως ήδη παρελήφθησαν 5.700 θεραπείες με το εν λόγω χάπι της Merck και όταν εγκριθεί -εκκρεμεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – θα παραλάβουμε άλλες 25.000.

Ξαφνιασμένος από τις παραπάνω ανακοινώσεις δηλώνει στο e-farmako o Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά το «πάγωμα» των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μιας και παρά την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον, η Δέλτα συνεχίζει να προκαλεί νοσηλείες και στην ελληνική επικράτεια. «Μου έκανε εντύπωση που η κ. Γκάγκα είπε ότι χορηγήθηκαν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος, «αφού η προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ανέφερε, περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, πως τότε χορηγήθηκαν περίπου 200 από αυτά και στη συνέχεια μάθαμε πως χορηγήθηκαν όλα. Χαίρομαι».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «θα ήθελα να έχω περισσότερα στοιχεία, σχετικά με τα αντισώματα που χορηγήθηκαν. Δεν είχαμε σχεδόν καμία ανακοίνωση, δηλ. πότε χορηγήθηκαν, εάν παρακολουθούνται και εάν είχαν αποτελεσματικότητα στους Έλληνες ασθενείς, πόσα άτομα που πήραν τα αντισώματα νοσηλεύτηκαν. Έτσι ώστε να μπορούσαμε να δούμε, εάν επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα που περιμένουμε. Θα ήθελα να υπάρχει ενημέρωση, όχι σχετικά με το σε ποιους δόθηκαν, αλλά με τι παθήσεις, και εάν αποφεύχθηκαν νοσηλείες και πόσοι από αυτούς που τα έλαβαν νοσηλεύτηκαν».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.