Skip to main content

Από τις 20 Μαΐου σε ισχύ ο χαμηλότερος ΦΠΑ στα προϊόντα-Εκτός ο καφές

Από τη μείωση του ΦΠΑ εξαιρείται ο καφές και άλλα ροφήματα είτε αγοραστούν από τα ράφια των καταστημάτων είτε από επιχειρήσεις εστίασης.

Από τη 20η Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η μετάταξη των προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, κάτι που ανακοινώθηκε προ ημερών από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των παροχών της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής τροπολογίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, από τη μείωση του ΦΠΑ εξαιρείται ο καφές και άλλα ροφήματα είτε αγοραστούν από τα ράφια των καταστημάτων είτε από επιχειρήσεις εστίασης.

Ως εκ τούτου σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα μετατάσσονται τα εξής προϊόντα:

- λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα

- οι υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων. Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται με ΦΠΑ 24%

-το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο

-η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.