Skip to main content

ΑΠΘ: Πρόβλημα με τους ελέγχους και σήμερα στη ΣΘΕ - Φοιτητές κατά του «face control» (vid)

Φοιτητές εκφράζουν την εναντίωσή τους στη διενέργεια ταυτοπροσωπίας από «ελεγκτές-σεκιούριτι» και ζητούν υγειονομικούς - Τι λένε στη Voria.gr

Συνεχίστηκαν και σήμερα τα προβλήματα κατά την εισόδο των φοιτητών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, μια μικρή ομάδα ατόμων εναντιώθηκε στην είσοδο των φοιτητών στο κτήριο της ΣΘΕ με την ένδειξη πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας, όπως είναι η ταυτότητα και το φοιτητικό πάσο, και παρεμπόδισε το έργο των ελεγκτών.

Ορισμένοι φοιτητές εισήλθαν εντός του κτηρίου για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην πραγματοποίηση ταυτοπροσωπίας από τους ελεγκτές, η οποία ταυτοπροσωπία, όπως δήλωσαν δύο φοιτητές της ΣΘΕ στη Voria.gr, «δεν θα έπρεπε να γίνεται από εταιρείες σεκιούριτι», αλλά από υγειονομικούς.



Στη Voria.gr μίλησε ο Αντώνης Σιδηρόπουλος, φοιτητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή εναντίωση για την ένδειξη ταυτοπροσωπίας. Ο φοιτητής δήλωσε πως «την ίδια ώρα σε άλλα πανεπιστήμια, όπως το Πάντειο, ο έλεγχος γίνεται από το υγειονομικό προσωπικό, αλλά στο ΑΠΘ βλέπουμε κάτι τελείως διαφορετικό». Ο φοιτητής ανέφερε ότι η συμφωνία του ΑΠΘ με εταιρεία σεκιούριτι είναι εφαρμογή πτυχής του νόμου Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως, καθώς γίνεται «face control», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο φοιτητής επισήμανε ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να γίνεται εντός των αμφιθεάτρων από υγειονομικούς και ότι πρώτη φορά ζητείται πάσο από το ΑΠΘ κατά την είσοδο των φοιτητών στις σχολές.

Οι φοιτητές που εναντιώνονται στην ταυτοποίηση των φοιτητών κατά την είσοδό τους στη ΣΘΕ μοίρασαν παράλληλα και φυλλάδια, ενώ ενημέρωναν τους φοιτητές που εισέρχονταν εντός της ΣΘΕ ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν την ταυτότητα/πάσο τους.

Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές ακολούθησαν το πρωτόκολλο που τους έχει δοθεί και ενημέρωσαν τον προϊστάμενό τους για τη μικρή ένταση που δημιουργήθηκε. Αργότερα ο ίδιος έδωσε εντολή να μη ζητούν οι ελεγκτές τις ταυτότητες των φοιτητών μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.