Skip to main content

ΑΠΘ: Σε ποια τμήματα άλλαξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις πανελλαδικές 2022

Οι νέες ΕΒΕ έπρεπε να υποβληθούν στο υπουργείο έως το τέλος Οκτωβρίου - Σε ποια τμήματα άλλαξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αναλυτικά οι πίνακες.

Την ευκαιρία να διορθώσουν τις αστοχίες οι οποίες είχαν προκληθεί σε ορισμένα Τμήματα, κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, εξ αιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία εφαρμόστηκε το 2021 για πρώτη φορά, προσέφερε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της, έπειτα από απόφαση των ίδιων των Τμημάτων. Οι νέες ΕΒΕ έπρεπε να υποβληθούν στο υπουργείο έως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα Τμήματα τα οποία βρέθηκαν με ελάχιστους ή ακόμη και καθόλου εισακτέους φαίνεται να αξιοποίησαν την ευκαιρία, διορθώνοντας προηγούμενες αποφάσεις τους, κάποια άλλα, ωστόσο, δείχνουν να μην δυσαρεστούνται ιδιαιτέρως από την περιστολή του αριθμού των εισακτέων που επέφερε η καθιέρωση της ΕΒΕ, γι' αυτό και δεν προέβησαν σε καμία απολύτως διόρθωση.

Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και τα τέσσερα, από τα 41, Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα οποία είχε σημειωθεί μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων, σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις, εξ αιτίας της ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο οποίο είχαν εισαχθεί 17 άτομα σε σύνολο 105 θέσεων, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).  

Πριν από μερικές ημέρες το σύνολο των 41 Τμημάτων έλαβε αποφάσεις για τις νέες ΕΒΕ τις οποίες ενέκρινε στη συνέχεια η Σύγκλητος του ΑΠΘ και απεστάλησαν προς το υπουργείο Παιδείας. Η συντριπτική πλειονότητα των Τμημάτων διατήρησε ως είχαν τις ΕΒΕ. Τα τέσσερα τα οποία είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε εισακτέους επέλεξαν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών διατήρησε στο 0,8 το συντελεστή, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης αφού η διακύμανση είναι από 0,8 έως 1,2. Το ίδιο συνέβη και με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (διατήρησε το 0,8) το οποίο, ωστόσο, αύξησε από το 0,70 στο 0,80 το συντελεστή του ειδικού μαθήματος. Ακριβώς το ίδιος συνέβη και με το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (0,8 ΕΒΕ και στο 0,8 από 0,7 ο συντελεστής του ειδικού μαθήματος. Τέλος, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος το οποίο είχε θεωρητικά τη δυνατότητα να κατεβάσει την ΕΒΕ, αποφάσισε να τη διατηρήσει στα ίδια επίπεδα (συντελεστής 1).

Αντιθέτως, το Τμήμα Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη μείωσε από το 1 στο 0,8 τον συντελεστή, ευθυγραμμιζόμενο με το αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στις Σέρρες. Επίσης σε μείωση από το 0,9 στο 0,8 προχώρησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Τέλος, συντελεστή 0,8 όρισε το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης το οποίο δεν είχε ορίσει την προηγούμενη φορά. Άλλα τέσσερα Τμήματα τα οποία επίσης δεν είχαν ορίσει συντελεστή, έπραξαν το ίδιο και τώρα. Πρόκειται για τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Θεάτρου, Χημείας και Πολιτικών Μηχανικών των οποίων οι διοικήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν με την καθιέρωση της ΕΒΕ και επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους.

Κατά τα άλλα, στο ΑΠΘ, από τα 41 τμήματα, τα 16 όρισαν τον υψηλότερο συντελεστή 1,2.  Πρόκειται κατά βάση για τμήματα τα οποία είναι περιζήτητα, όπως της Σχολής Επιστημών Υγείας, της Πολυτεχνικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών, Ψυχολογίας κ.ο.κ. Στον αντίποδα, οκτώ τμήματα όρισαν τον κατώτατο συντελεστή 0,8. Πρόκειται για τμήματα με πολύ χαμηλή ζήτηση και με βάση εισαγωγής κάτω του δέκα (Θεολογίας, Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας κ.λπ.). Άλλα δώδεκα τμήματα επέλεξαν συντελεστές μεταξύ του 1,2 και του 0,8, με τα περισσότερα να επιλέγουν τον συντελεστή 1.

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά τμήμα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.