Skip to main content

Asterios: Η… δίδυμη αγάπη για το μέλι του παππού από τη Νικήτη

Τα δίδυμα αδέρφια Αβραμίδη, με έμπνευση από τον παππού τους, συνεχίζουν το μελισσοκομικό του έργο, φτάνοντας μέχρι Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Δημιούργησαν πριν από μια τριετία την εταιρεία Asterios στη Νικήτη ως φόρο τιμής στον παππού τους και στην πολυετή ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία, καθώς δεν ήθελαν να δουν την παρακαταθήκη του να πηγαίνει χαμένη, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή. Γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομά του και εμπνεόμενοι από την δική του αγάπη για το μέλι, αποφάσισαν να την πάνε πολλά βήματα παρακάτω.

Σήμερα η εταιρεία Asterios των δίδυμων αδερφών Αβραμίδη, του Αστέριου και του Αναστάσιου, πέραν των οκτώ ετικετών μελιού που διαθέτει (μέλι ανθέων, βελανιδιάς, ερείκης, κάστανου, πεύκου, πορτοκαλιού και με λάδι τρούφας), έχει δημιουργήσει και τη δική της σειρά φυσικών καλλυντικών από πρόπολη, μέλι και μελισσοκέρι (body lotions, lip balms, κεραλοιφή και κρέμα χεριών), διαθέτει βασιλικό πολτό και γύρη, ενώ παράγει και το δικό της εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα ελαιόδεντρα του παππού στη Νικήτη. Μάλιστα, σε μικρό χρονικό διάστημα τα δύο αδέρφια κατάφεραν, εκτός από την τοποθέτηση των προϊόντων τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα, αλλά και σε νησιά όπως η Μύκονος, να φτάσουν μέχρι την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα με το μέλι και το ελαιόλαδό τους αντίστοιχα. Οι ξένες αγορές άλλωστε και δη οι ασιατικές βρίσκονται στο μικροσκόπιό τους, αφού εμφανίζουν μεγάλη προοπτική και έχουν δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους, το οποίο τα δύο αδέρφια σκοπεύουν να αξιοποιήσουν.

Η Asterios έχει στα σκαριά και νέα προϊόντα, όπως είναι οι ελιές Χαλκιδικής με ιδιαίτερες γεμίσεις, από μπράντι και κονιάκ μέχρι δενδρολίβανο και ευκάλυπτο, ενώ στα σχέδια είναι και μια σειρά από υγιεινές μπάρες. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 700 μελίσσια, που ανάλογα με τον τύπο του μελιού, ταξιδεύουν από τη Νικήτη μέχρι το Άγιον Όρος και από τη Θάσο και το Παγγαίο μέχρι την Καστοριά.   


Με τον παππού στα μελίσσια

Τα δύο δίδυμα αδέρφια συνόδευαν από παιδιά τον παππού τους στα μελίσσια. Αρχικά ήταν για εκείνα ένα παιχνίδι και στη συνέχεια, βοηθώντας τον όταν είχαν διακοπές, άρχισαν να μαθαίνουν πολλά γύρω από τη διαδικασία. Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, αποφάσισαν να συνεχίσουν το μελισσοκομικό του έργο, επενδύοντας στο branding και στη συσκευασία και διευρύνοντας την παραγωγή. Και μπορεί ο Αστέριος να ασχολήθηκε με τη φυσικοθεραπεία και το θέατρο και ο αδερφός του Αναστάσιος με τον χώρο της εστίασης, όμως η κοινή τους αγάπη για το μέλι τούς ένωσε προς το νέο αυτό στόχο.

«Μέσα από τις εικόνες του παππού στα μελίσσια που έγιναν βίωμα για μας καθώς μεγαλώναμε, ήταν λογικό να αγαπήσουμε τη τέχνη της μελισσοκομίας, την οποία διδαχθήκαμε από τα παιδικά μας χρόνια» λέει στη Voria ο Αστέριος Αβραμίδης, εξηγώντας πως γι’ αυτόν και τον αδερφό του το μέλι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά η γλυκιά γεύση που τους συντρόφευε στο πρωινό πριν το σχολείο και η υπερηφάνεια που ένιωθαν γνωρίζοντας ότι αυτό που γεύονταν προερχόταν από τον κόπο των δικών τους ανθρώπων. Και μπορεί ο παππούς να μην πρόλαβε να δει την εταιρεία των εγγονών του, ήταν όμως πολύ χαρούμενος, όπως λέει ο Αστέριος Αβραμίδης, γνωρίζοντας πως τους μεταλαμπαδεύει τη δική του γνώση.