Skip to main content

Bloomberg: Δημοφιλέστερα στην Ευρώπη τα ελληνικά ομόλογα

Το spread που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα αντίστοιχα ελληνικά ομόλογα υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τις 100 μονάδες βάσης

«Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη, αν μπορεί κανείς να τα βρει». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, με το πρακτορείο να αναφέρεται στη δυναμική επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στις αγορές.

Το spread – η επιπλέον απόδοση από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα - που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα αντίστοιχα ελληνικά ομόλογα υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τις 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2008, ενώ η Ελλάδα πληρώνει μικρότερη απόδοση για τα ομόλογά της απ’ ό,τι η Ιταλία, κάτι που έχει παρατηρηθεί σπάνια μετά το 2009.

Πρόβλεψη για μείωση του spread στις 70 μ.β.

Στήριξη στο τελευταίο ράλι των ελληνικών τίτλων έδωσε η νομισματική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), το οποίο έχει δυσανάλογα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς, της επίπτωσης από τα διεθνή προγράμματα βοήθειας και της περιορισμένης επί πολλά χρόνια πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές.

Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να αποτελούν ισχυρό δείκτη για να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το χρονικό διάστημα που θα αγοράζει ομόλογα με ταχύ ρυθμό, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη Πέμπτη.

«Παρά τον υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, δεν υπάρχουν αρκετά ομόλογα σε διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής για τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Jupiter Asset Management. Ο ίδιος αναμένει το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά να μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που δεν έχει σημειωθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από μία και πλέον δεκαετία.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 0,82%, πέντε μονάδες βάσης λιγότερο από ό,τι των ιταλικών τίτλων.

Εχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος δανεισμού

Η Ελλάδα άρχισε τις πωλήσεις ομολόγων ξανά το 2017, μετά από μία επταετή αποχή, αλλά οι επίσημοι πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν σχεδόν το 80% του δημόσιου χρέους, ύψους 380 δισ. ευρώ. Αυτό βοήθησε την ελληνική αγορά να προστατευθεί από την πτώση που προκάλεσαν οι φόβοι ότι η ΕΚΤ θα άρχιζε να μειώνει το PEPP. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν 18 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το πρόγραμμα του δανεισμού της για φέτος τροφοδοτεί την ανάκαμψη. Αν η Αθήνα δεν αυξήσει απροσδόκητα τις εκδόσεις της, αυτές έως το τέλος Δεκεμβρίου θα αφορούν ένα ποσό μόνο 3 δισ. ευρώ.

Η έλλειψη προσφοράς (τίτλων) σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες που έχουν συχνότερες εκδόσεις, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», δήλωσε ο Ioannis Sokos, αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι (ενίσχυσης των ελληνικών ομολόγων). Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2021, που θα ήταν ο ταχύτερος από το 2007, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει τον δρόμο για να επωφεληθεί η Ελλάδα από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ μετά την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας). Η Ελλάδα αναμένεται, επίσης, να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που μπορεί να βοηθήσει να καλύψει το επενδυτικό κενό που περιόρισε την ανάπτυξη την περίοδο της λιτότητας.

Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει ακάλυπτη την Ελλάδα

Ωστόσο, ορισμένοι αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα. Μετά από μία σειρά αναβαθμίσεων, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να έχουν στήριξη μετά από τη λήξη του PEPP to 2022, εκτός αν η ΕΚΤ παρεκκλίνει από τις σχετικές αρχές της (όπως έκανε και με το PEPP).

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022, η Εθνική Τράπεζα κατείχε μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, κατά 4 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πριν την έναρξη της πανδημίας.

Καθώς η προοπτική υψηλότερων αποδόσεων αποτελεί έναν κίνδυνο για τις χρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο Nash στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και αναμένει να διαδεχθούν άλλα προγράμματα στήριξης το PEPP. «Δεδομένων των επιπέδων χρέους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, αμφιβάλλων αν μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ταχεία σύσφιξη», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να πέσει σε τοίχο».