Skip to main content

Δεύτερες σκέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος

Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Και αυτό το επιβεβαιώνουν και τρίτοι ανεξάρτητοι οργανισμοί, όπως, για παράδειγμα, το ΔΝΤ.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας έκαναν τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία φέτος.

Για προφανείς λόγους, που έχουν να κάνουν κυρίως με το σοβαρό ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, που είναι προ των πυλών στη χώρα μας. Η αρχική εκτίμηση ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεπεράσει το σκόπελο με συγκρατημένες ζημίες, κυρίως εξαιτίας της επιτυχημένης αντίδρασης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δείχνει να ξεθωριάζει, καθώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κρίνονται και είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Κομβικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα παίξει η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς το δεύτερο ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα αποτελούσε μια χαμένη ευκαιρία. Το θέμα ήταν πόσο χαμένη θα έφτανε να είναι. Οι ενδείξεις που υπάρχουν πάντως είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Και αυτό το επιβεβαιώνουν και τρίτοι ανεξάρτητοι οργανισμοί, όπως, για παράδειγμα, το ΔΝΤ. Εκεί μάλιστα σημειώθηκε πρόσφατα και μια εξέλιξη «ελληνικού» ενδιαφέροντος. Αποχώρησε, λόγω συνταξιοδότησης, ο «πολύς» κ. Πολ Τόμσεν. Ο οποίος, όμως, όπως μαθαίνουμε θα συνεχίσει την επαγγελματική πορεία του σε άλλα, αυτή τη φορά ευρωπαϊκά – δηλαδή περισσότερο πάτρια – εδάφη.

Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics. Οι παραδόσεις του σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον. Ειδικά όταν θα έχουν «ελληνικές αναφορές». Και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν πολλές τέτοιες στις μέρες που έρχονται.